Câți bani a încasat Casa de Pensii de la gorjenii care și-au cumpărat vechime în muncă

1034

Gorjenii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie până la finalul anului 2024, conform OUG 70/2023. Astfel, cei interesați pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei. Cei care aleg să încheie un contract de asigurare socială trebuie să îndeplinească toate condiţiile de mai jos: să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; să nu fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea socială; să nu aibă obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.

CJP Gorj a încasat peste 5,2 milioane de lei
,,La nivelul Casei Județene de Pensii Gorj, de când a intrat în vigoare legea privind cumpărarea de vechime retroactiv, mai precis din octombrie 2020, și până la data de 22 martie 2024, noi am încheiat cu contribuabilii solicitanți un număr de 435 de contracte, cu o valoare totală de 5.650.746 lei, din care au încasați 5.282.260 de lei” a declarat Valentin Stegăroiu, directorul executiv adjunct al CJP Gorj.
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. OUG nr. 163 din 2020, aprobată cu modificări, prevede că puteţi să vă cumpăraţi retroactiv vechime pentru cel mult şase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare socială cu Casa de Pensii. În acest interval de cel mult şase ani, puteţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Perioadele de timp pentru care puteţi încheia contract de asigurare socială sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; declaraţia pe proprie răspundere; procura specială autentificată care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale persoanei care vrea să se asigure la pensie şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP. Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr. 163/2020 cu modificările ulterioare, în numele persoanei care va beneficia de asigurare şi de a achita contribuţia de asigurări sociale datorată de persoana asigurată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here