Ca la noi, la nimeni – Protestele transportatorilor și fermierilor eclipsează Ziua Culturii Naționale!

495
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Politruc – unul care cunoaște toate trucurile.”  – Aforism de autor necunoscut

De vreo cinci zile, la nivelul întregii țări s-au organizat proteste ale transportatorilor și ale fermierilor cu nemulțumiri ce erau cunoscute de cel puțin o jumătate de an. Așa că, ipoteza cu organizarea acestora spontan este mai mult o invenție și o scuză de neluat în seamă. Întâlnirile dintre Guvern și transportatorii și fermierii protestatari au fost reprogramate, la solicitarea protestatarilor, încă de sâmbătă, 14 ianuarie.
NEGOCIERI ÎN MIEZ DE NOAPTE. Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și cea a fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului Ciolacu că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții de sâmbătă, discuțiile cu ministerele de resort/autoritățile competente au fost reprogramate, după cum au anunțat reprezentanții Guvernului. Protestatarii amenință că vor bloca străzile și orașele cu autocamioanele, tractoarele și excavatoarele cu care se îndreptau spre Capitală.
Conform noului program, la ora 8:00 va fi întâlnirea delegației cu reprezentanți ai transportatorilor și ai fermierilor la Ministerul Transporturilor, iar de la ora 20:00, protestatarii vor merge la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Duminică, de la ora 11:00, delegația comună urma să meargă la Ministerul Finanțelor, dar ora a fost amânată pentru 14:00.
„Guvernul României, împreună cu ministerele și instituțiile publice implicate, vor continua să se țină de cuvânt și să (participe la întâlnirea de la Ministerul Transporturilor, mutată, cum spuneam, pentru ora 14:00) comunice constant evoluția acestui dialog pentru găsirea celor mai rapide și a celor mai bune soluții la problemele legitime ridicate de transportatori și fermieri”, au transmis reprezentanții Executivului.
„Protestul transportatorilor și al fermierilor continuă (deși aceștia au avut discuții și au semnat acorduri cu miniștrii Agriculturii și Transporturilor). Se cere ca nicio poliță RCA să nu fie mai mare de 5.000 euro.
AVERTISMENT: „UCRAINA NE POATE DISTRUGE!” În urma întâlnirii de sâmbătă seara, dintre reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și cei ai transportatorilor și fermierilor, s-au stabilit șase puncte care ar putea fi implementate în termen de cel mult 30 de zile:
1. Stabilirea unor culoare dedicate la frontiere și în Portul Constanța care să permită doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene (cele din afara UE vor trece pe un flux separat căci, altfel, „Ucraina ne distruge”, după cum susțin mai ales fermierii!);
2. Reglementarea aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei, în cazul în care timpii petrecuți în așteptare pentru trecerea frontierei depășesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectivă;
3. Stabilirea unor limite în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor la maximum 5%;
4. Stabilirea unor limite, în perioada campaniilor agricole, pentru camioanele care transportă cereale colectate din câmp către zonele de depozitare (distanțele se mențin în limita de 70 km, conform legii, iar tonajele pot fi depășite cu maximum 10% – raportat la tonajele legal permise);
5. Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanție bancară, în limita căreia se poate încheia tranzacția;
6. Identificarea unei soluții privind sancționarea doar a furnizorului și a destinatarului în cazul depășirii încărcării camioanelor”, a anunțat Ministerul Transporturilor.
ACORD CU MINISTERUL AGRICULTURII. Tot sâmbătă, reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat un acord cu ministrul Agriculturii. Acesta include mai multe probleme pe care ministrul Florin Barbu a promis că le va rezolva.
Protestatarii au semnat un document care conține alte șapte puncte. De asemenea, în acord sunt incluse termenele de rezolvare a problemelor cu care se confruntă fermierii și transportatorii.
Conform Mediafax, protestele transportatorilor ar putea îngreuna circulația în mai multe orașe și zone ale țării.
ION PREDOȘANU

P.S. Astăzi, se celebrează Ziua Națională a Culturii Române, aceasta fiind chiar data nașterii Poetului Nepereche Mihai Eminescu. Și în Gorj, ea este sărbătorită la Florești! Este prima dată când lipsește Poetul și Omul de aleasă cultură Ion Cepoi, plecat mult prea devreme la Domnul. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here