Șefii CEO, obligați de judecători să elibereze adeverințe pentru pensionarea salariaților

2039

Sunt peste 240 de acțiuni în instanță împotriva Complexului Energetic Oltenia pentru că funcționarii companiei au refuzat să elibereze adeverințele necesare pensionării salariaților (sau pentru recalcularea pensiilor unor foști salariați), care se încadrează în legile 197 și 74. Procesele au fost intentate de către casele de avocatură care au încheiat parteneriate cu Federația Națională a Muncii, federație care-i reprezintă pe minerii și energeticienii din CE Oltenia care au lucrat sau încă mai lucrează în carierele și termocentralele companiei.

Un astfel de caz este la Mehedinți, unde judecătorii, printr-o decizie din noiembrie, obligă CEO să elibereze o adeverință în care să specifice exact perioada de muncă a unui salariat CEO, din 1983, până în 2001.

”Separat le cerem cheltuieli de judecată și penalități pentru fiecare zi de întârziere. Adică 5 milioane de lei vechi pe zi. CE Oltenia o să ajungă să plătească pentru fiecare om câte 70-80 de milioane de lei vechi. Dar și casele de pensii vor plăti penalități și cheltuieli de judecată.

Împotriva CEO avem 240 de acțiuni și continuăm să punem pe rol. Zi de zi facem acțiuni. Casele de pensii sunt vizate de aproximativ 7.000 de acțiuni. Corect ar fi să plătească persoanele vinovate, așa cum este managerul CEO, plătit de companie cu un salariu de 400-500 de milioane de lei pe lună, pentru că nu a respectat termenele prevăzute de lege. N-ar trebui să plătească CEO pentru abuzul făcut de cei care sunt puși în funcții, ci vinovații. La fel și în cazul caselor de pensii. În cazul de față, nu este singura decizie judecătorească de acest fel”, a spus președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here