Ca la noi, la nimeni – Salvarea bunicilor din azilurile fără autorizație!

1351
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Înainte de a-mi judeca viața, înainte de a vorbi despre mine, încalță-te cu pantofii mei și parcurge drumurile pe care le-am parcurs eu. Trăiește-mi durerile, bucuriile, îndoielile. Trăiește-mi anii pe care i-am trăit eu și cazi acolo unde am căzut eu și ridică-te așa cum am făcut eu.” Luigi Pirandello

Nu am scris până acum despre fostul meu bun prieten și poet Ion Căpruciu și pentru că nu dețin toate datele despre dispariția domniei sale. Autor al mai multor volume de poezii, majoritatea apărute după 1990 în regie proprie, și a două volume de povestiri despre oamenii și locurile mai puțin știute din Brădiceniul de odinioară, dar și din contemporaneitate intitulate „Aminitiri din Casa Amintirilor”, nea Ion scria zilnic cel puțin un poem în vers alb și mai trebăluia prin superba casă ce a ridicat-o prin truda sa la Drăgoiești, întrucât nu terminase de pus parchetul.
Nu pot să-mi dau seama cum de s-au gândit cei doi bravi copii ai domniei sale să-l ducă la un Azil de bătrâni. Amândoi copiii lui nea Ion Căpruciu fiind oameni cu stare, unul director la o bancă, altul tot director pe la Uzinele Dacia, din Mioveni. Mai avea o grijă, negăsind răspunsul la întrebarea cine va locui în casa lui cu etaj, ca o vilă, de pe ulița Morii. Care uliță a dat țării vreo cinci poeți, printre care și pe nepotul său Ion Popescu-Brădiceni. Și asta pentru că fiecare dintre copii avea câte trei case.

Dar despre nea Ion Căpruciu aveam bunul obicei să scriu câte un text sub expresia La aniversară, cu excepția anului 2023. Întrucât minunatul om Ion Căpruciu s-a prăpădit la Azilul de bătrâni unde, probabil, a fost dus mai mult fără voia lui. Un telefon primit de la un bun amic comun – Ion Cârdăețu, bibliotecar la Biblioteca Județeană Christian Tell și consătean cu regretatul Ion Căpruciu, mă anunța că nea Ion, care-ar fi încherbat, pe 18 ianuarie 2023, 84 de ani, nu mai este. Fiind la București, nu l-am putut conduce pe ultimul drum. Cel fără de întoarcere. I-am scris atunci un anunț la rubrica DECESE a cotidianului nostru de suflet Gorjeanul, în care debutase la nici 16 ani. Omul cu suflet mare și cu O mare, rămăsese singur, după pierderea sufletului pereche, distinsa Doamnă Titica, născută Bojincă. Mai avea și oareșcari beteșuguri și venea lună de lună la București să-și ia medicamentele. Cine știe cum l-or fi tratat medicii Azilului de bătrăni, dacă l-or fi tratat.
IERI ÎN VOLUNTARI, AZI ȘI MÂINE-N TOATĂ ȚARA! De la ieșirea la suprafață a mârșăviilor ce s-au petrecut la două aziluri de bătrâni din orașul Voluntari și a unuia din comuna Afumați, ambele din județul Ilfov, în România este o fierbere uriașă. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a ordonat controale severe în cele peste 5.000 de aziluri din toată țara. Controale ale vinovatelor Direcții de Sănătate Publică ale județelor țării, dar și la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București. Și, culmea, numai în București s-au descoperit 11(unsprezece) aziluri clandestine, adică fără niciun fel de autorizație.
27 DE BĂTRÂNI DIN TÂRGU JIU, EVACUAȚI ÎN FORȚĂ! Cazuri grave s-au descoperit în toată țara, fără excepții. La rele nu putea lipsi, precum luna martie din post, nici județul Gorj. 27 de bătrâni, adică de bunici, pe care ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, îi alintă ca pe seniorii noștri dar pentru care nu face nimic, au fost salvați miercuri cu trupe speciale dintr-un azil clandestin și, evident, fără autorizație. Evacuarea celor 27 de bătrâni din Gorj s-a făcut în forță.
La majoritatea azilurilor ilegale nu s-a făcut niciun control de ani de zile, mâncarea era expirată, stricată, bătrânii ținuți fără tratament medical, iar cazurile în care bătrânii sau copiii cu dizabilități nu erau și bătuți sau puși să cerșească erau rare.
MIZERIE ȘI EVAZIUNE FISCALĂ. Peste tot, evaziunea fiscală era la ea acasă. Nu-i exclus ca mafia azilurilor groazei să fie un grup organizat și cu pile la Poliție și la organele de control. Care organe și instituții de control nu sunt deloc puține: există 11 instituții de control, ce se calcă pe picioare și, de fapt, mimează controalele. Toate pe banii statului!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here