Primăria Rovinari face apel către localnici să curețe terenurile de ambrozie

371

Primăria Orașului Rovinari reamintește că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole de pe raza orașului Rovinari au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei,  astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante.
„În scopul distrugerii și al prevenirii răspândirii ambroziei, se vor desfășura, periodic, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice”, anunță primăria.
Cei care nu îndeplinesc această obligație pot primi amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de la 10.000 la 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an.
Pentru că planta se înmulţeşte foarte repede și produce mari cantităţi de polen, statisticile arată o prevalență crescută a alergiei la ambrozie. Potrivit medicilor, cele mai frecvente simptome ale alergiei sunt: rinită alergică (manifestată prin strănut repetat, congestie şi mâncărime nazală, rinoree, nas înfundat), conjunctivită alergică (inflamarea şi înroşirea ochilor), mâncărimi la nivelul urechilor, pierderea mirosului, dureri de cap, senzaţia de oboseală şi crize de tuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here