Ca la noi, la nimeni – Haosul tăierilor și reformelor bugetare

843
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Oamenii trebuie iubiți și lucrurile folosite. Haosul lumii de azi e din cauză că iubim lucrurile și folosim oamenii.”Dalai Lama

Dacă ne-am lua după afirmațiile lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, acela care-a lansat ideea tăierii salariilor bugetarilor și a reducerilor de personal la stat, situația este groasă rău. Mai ales că el pretinde cum că în Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), sunt scrise negru pe alb chiar patru reforme menite să conducă la reducerea cheltuielilor bugetare. Mai ales că, în sfârșit, s-a confirmat că „gaura neagră” din Bugetul României ar fi atins inimaginabila cotă de 20 miliarde euro, și nu 4,1 cum susținea ministrul Finanțelor publice, Adrian Câciu!
Se pare că prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, nu i-a căzut tocmai bine această lansare a ideii că se impun tăieri de salarii la bugetari și chiar reduceri de personal. Mai mult, liderii Partidului Social Democrat susțin că în situația că se vor tăia salarii și se vor opera reduceri de personal, ei bine, dar mai degrabă rău, drumurile social-democraților „se despart” de cele ale Partidului Național Liberal.
Asta înseamnă, desigur, scandal în coaliție înainte de a se face mult trâmbițata rocadă la nivelul prim-miniștrilor, Nicolae Ciucă fiind întrutotul de acord să-i cedeze locul lui Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat.
Nu este clar cine vrea să dea oamenii afară din slujbele la stat și nici cine dorește tăieri de salarii. Însuși prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, le-a solicitat miniștrilor Cabinetului său să vină la ședința de la Palatul Victoria de marți cu propuneri de reducere a cheltuielilor bugetare, în fiecare minister, cu cel puțin 6%!
Pe de altă parte, pretinsul liberal Lucian Heiuș, directorul general al ANAF, a avut ieri o ședință în sistem video cu directorii generali ai Filialelor ANAF din toate județele țării, îndemnându-i să apese mai tare pe pedala creșterii sumelor colectate de la cetățeni și de la firmele de stat și de la cele private.
Reamintim că Partidul Social Democrat a amenințșat că „se desparte” de pretinsul Partid Național Liberal dacă se vor tăia salariile bugetarilor și, de asemenea, dacă se va recurge la șomaj.
Aceiași social-democrați i-au cerut ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să oprească importul de cereale ieftine provenite fără taxe și fără a respecta normele tehnice ale Uniunii Europene, așa cum a procedat, de pildă, Polonia!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here