Ministrul Virgil Popescu se simte ,,obligat” să închidă mineritul. Nu pune nimic în loc!

1091

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat duminică seara că România şi-a asumat anul 2032 pentru închiderea producţiei pe cărbune, iar termenul pentru trecerea în conservare a celor două unităţi de la Rovinari și Turceni a fost devansat în luna iunie.

El dă asigurări că ,,nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”. Potrivit acestuia, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă.
,,Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a spus ministrul despre închiderea exploatărilor pe cărbune, la o televiziune centrală.
Deși toți reprezentanții sistemului energetic știu că atunci când spui ,,conservare” , înseamnă, practic, închidere, Virgil Popescu a… reamintit că la finalul anului 2022 trebuia, așa cum prevede planul de restructurare a CE Oltenia, să treacă în conservare două unităţi, grupurile de la Turceni și Rovinari.

Ca atare, el a ,,salvat” grupurile, până în iunie 2023.
,,Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a arătat el, precizând că ele pot fi redeschise oricând.
Virgil Popescu a mai arătat că a fost foarte bine că au fost ţinute în exploatare aceste unităţi în această iarnă.
,,România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale”, a mai spus Popescu.
Cât timp Popescu vorbește de planul de decarbonizare și aplică apăsat și accelerat planul de restructurare a CEO, ceea ce înseamnă o restructurare a însuși Sistemul Energetic Național, Germania, dar și alte state europene, își redeschide, așa cum știm deja, carierele de cărbune.
Mai mult, acesta nu a reușit să pună în aplicare nimic din ce a promis la Comisia Europeană, neexistând niciun semnal că ar începe conversia grupurilor de cărbune pe gaz și nefiind nicio lucrare care să anunțe amenajarea vreunui parc fotovoltaic în Gorj sau Dolj.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here