Ca la noi, la nimeni – Școlile închise, cutremurele se țin lanț!

1253
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Popor românesc, mari învățături îți dă ție această întâmplare! Dacă fiii tăi ar fi fost uniți totdeauna atunci și pământul strămoșesc rămânea unul și nedespărțit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ți vezi rușinea cu ochii.”Mihai Eminescu

Îmi dau seama că minunatul aforism al Poetului Național Nepereche are o valoare inestimabilă, dar o prea mică legătură cu întâmplările nefericite la care mă voi referi în aceste simple note. Nu mi-au plăcut unele declarații ale seismologilor din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului făcute zilele acestea despre cutremurele din Gorj. Respectivii seismologi se artau luați prin surprindere de aceste cutremure la care nu se așteptau.
SEISMOLOGII, PRINȘI PE PICIOR GREȘIT! Nu are rost să înșir aici, totuși, numeroasele cutremure din Gorj ce au avut loc în ultimele două veacuri. Toate mici ca magnitudine, dar toate la mică suprafață. Abia acum, specialiștii de acolo au recunoscut că au prea puține centre de detectare și măsurare a cutremurelor din Gorj, care nu au nicio legătură cu cele de mare adâncime din Vrancea, aflate pe o altă falie tectonică. Totuși, întâmplările nefericite de acum, cu un cutremur la Runcu, de magnitudine 5,2 pe scara Richter și cel de la Lelești, al doilea, de 5,7 grade pe scara Richter i-au determinat pe cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului să mai plaseze încă vreo trei sau cinci centre de determinare și monitorizare a zonei seismice Gorj, aflată pe o falie ce merge spre Serbia, Muntenegru și duce până la Marea Adriatică.
E bine că, măcar acum, și-au dat seama și vor privi cu mai multă atenție zona seismică Gorj. Cutremurul din 14 februarie a produs până ieri după amiază 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depășind magnitudinea 3 pe scara Richter, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul de marți, din județul Gorj, cu magnitudinea de 5,7 pe Richter și epicentrul în comuna Lelești, a fost cel mai mare produs în zona respectivă vreodată. Anterior, în 13 februarie, tot în această zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, intensitate epicentrală V, la Runcu, având adâncimea de 16 kilometri.
BÂLBELE MINIȘTRILOR DEZVOLTRII REGIONALE ȘI EDUCAȚIEI. Primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a vorbit că avem în țară nu mai puțin de 118 școli în localități cu risc seismic ridicat, dar nimeni, absolut nimeni dintre autoritățile statului nu are o listă a lor. Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a grăbit să declare că ministerul ce-l conduce se ocupă numai de resursa umană – cadre didactice și nedidactice – iar de situația și localizarea școlilor s-ar ocupa Ministerul Dezvoltării Regionale, Cseke Attila, dar nici acesta nu recunoaște că ar fi de competența sa.
Ulterior, ministresa Ligia Deca a revenit și ne-a zis că are o listă din septembrie anul trecut, conform datelor furnizate de un Grup de lucru condus de viceprimministrul Kelemen Hunor. Normal, acea listă nu mai esta valabilă, întrucât de atunci au mai apărut nenorocitele de cutremure din Gorj.
Mai prompt ca niciodată și exact, ca de obicei, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, ne-a spus că: „Există fisuri la 11 școli, în urma cutremurelor din Gorj, iar clădirile urmează a fi expertizate.”
ELEVILOR LI SE PRELUNGEȘTE VACANȚA CU ÎNCĂ O SĂPTĂMÂNĂ. Un mare noroc a fost faptul că elevii gorjeni se aflau în vacanță la datele producerii celor două cutremure – cel de la Runcu și cel de la Lelești – iar școlile vor mai rămâne închise încă o săptămână.
Curios, nu am știre dacă Prefectul județului Gorj s-a implicat într-o cauză ce ține efectiv de domeniul dumnealui. Și nu mă refer la vreun comunicat de doi lei, ci la o implicare directă și concretă!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here