Lista de cumpărături pentru 4 persoane:
* 1 Mușchiuleț de porc;
* 1 Ceapă;
* 1 Ou;
* 6 fire de pătrunjel verde;
* 100 g de pâine uscată;
* 150 g de șuncă afumată feliată;
* 20 g de unt;
* 50 ml de lapte;
* 20 ml de ulei;
* Sare, Piper, Nucșoară după gust.
Varză roșie:
* 1 varză roșie;
* 1 baton scorțișoară;
* 2 cepe;
* 3 foi de dafin;
* 3 boabe de ienupăr;
* 4 cuișoare;
* 40 gr dulceață de merișoare;
* 40 ml oțet de mere;
* 150 ml suc de mere;
* 150 ml suc de portocale;
* 20 ml de ulei;
* Sare, piper, zahăr brun după gust.
Sos de piper verde:
* 200 ml smântână lichidă pentru gătit;
* 50 gr de piper verde în saramură;
* 30 ml de coniac (brandy);
* Sare după gust.
Modul de preparare:
Varza roșie dacă este imbinată cu diferite ingredinte și mirodenii este un preparat care îți lasă gura apa.
Mușchiul de porc umplut, apoi învelit în șuncă afumată combinat cu sosul de piper verde, asezonat cu varza roșie este un preparat de restaurant de câteva stele, pe care poți să-l pregătești foarte simplu la tine acasă, dacă citești și respecți modul de preparare.
Începem prima dată cu varza roșie. Curățăm și tocăm ceapa cubulețe. Într-o tigaie adăugăm puțin ulei, apoi prăjim ceapa de culoarea aurie. Între timp, până se prăjește ceapa, tocăm varza roșie fideluță.
Când ceapa s-a călit bine adăugăm varza roșie pe care o călim pentru câteva minute. Stingem totul cu vin roșu apoi lăsăm vinul să se reducă. Când acesta s-a redus, adăugăm sucul de mere și de portocale.
Amestecăm totul bine, adăugăm restul de ingrediente. Fierbem totul la foc încet, amestecând din când în când. Între timp ne apucăm de umplutura mușchiulețului.
Tocăm ceapa cubulețe pe care o prăjim în unt, apoi o dăm deoparte și o lăsăm să se răcească. Când aceasta s-a răcit, adăugăm pâinea uscată, laptele, puțin unt lichid (cine dorește), sare, piper și nucșoară după gust.
Tocam pătrunjelul mărunt pe care îl adăugăm peste, apoi oul și amestecăm totul bine.
Acum ne ocupăm de mușchiulețul de porc pe care îl curățăm de pielițe. Tăiem mușchiulețul pe mijloc, dar cu grijă să nu-l tăiem în totalitate pentru că așa este mai simplu să-l umplem. Umplem mușchiulețul cu amestecul din pâinea uscată pe care îl învelit în șunca afumată feliată.
Prăjim mușchiulețul umplut, pe ambele părți, la temperatură puternică, după care îl dăm deoparte la temperatura indirectă pentru aproximativ 20 de minute, aceasta fiind tehnica focului. Dacă îl gătiți acasă, pe aragaz, atunci preîncălziți cuptorul cu ventilație la 100 de grade. Prăjiți mușchiulețul puternic pe toate părțile, după care îl dați la cuptor pentru 20 de minute, în cuptorul preîncălzit.
Până când se face mușchiulețul, varza roșie fierbe încet pe foc, ne apucăm de sosul de piper verde.
Într-o tigaie adăugăm piperul verde, îl lăsăm puțin, vreo 2 minute, după care îl stingem cu coniac, reducem coniacul, apoi adăugăm smântâna lichidă. Fierbem totul la foc încet pentru 5 minute și după gust se adaugă sare.
Spor la gătit !!!
Puteți urmări rețeta și pe YouTube, pe Cooking Adventures in The Nature: