Înălţarea, Ziua Eroilor de ieri, de azi şi de mâine

336

foto predo 2M-am bucurat, sincer, cum ieri, după slujba Înălţării, sau Ispasul în tradiţia populară, preotul Pantelimon Chiată a ieşit din Biserica Peştişani, unde-i paroh, însoţit de lume. Nu doar femei bătrâne, ci femei cu copii în braţe şi bărbaţi de toate vârstele.

Practic, slujba pentru cei dispăruţi, cu citirea pomelnicelor şi preamărirea eroilor s-a ţinut exact de pe postamentul monumentului Eroilor. Un monument ridicat de veşnicul şi demnul de pomenire Părintele Paroh, la vremea lui, Nică Ilioniu. Cel care avea trei licenţe: Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, cea de Bele Arte şi facultatea de teologie. Macheta monumentului, vulturul turnat în bronz cu osârdia consăteanului inginer chimist Nicolae Purec, locuitor al Târgu Jiului acum, şi lista Eroilor din Peştişani căzuţi în cele două războaie mondiale, precum şi basoreliefului pictat, reprezentându-l pe Domnul Tudor din Vladimiri sunt creaţii plastice ale fostului student la Arte Frumoase – Preotul Ion Ilioniu.

Ca niciodată români şi rumâni – mulţi rumâni sau, mai exact, ţigăncuşe cu copii – şi-au oferit pentru veşnica pomenire a strămoşilor trecuţi la cele veşnice pachete cu de-ale gurii, în pungi de plastic şi cu lumânarea de rigoare fiecare. Spre cinstea lor, consătenii mei şi Preotul Paroh Pantelimon Chiată au fost admirabili.

Nu ştiu cum a fost prin alte locuri, dar la Valea Mare a Gorjului, Părintele Pantelimon mi-a povestit că, an de an, este un hram pe cinste. A fost o zi de mare sărbătoare religioasă, omenească şi spirituală în acelaşi timp. Preotul Ion D. Băluţanu, în cartea „Predici la duminicile de peste an şi la praznice”, editată postum şi îngrijită de Dr. Despina Băluţanu Tudor, la Editura Vergiliu de către un nepot al fiicei sale Doamna Despina, pre numele său Dan Tudor glăsuia: „Înălţarea Domnului este praznic împărătesc, adică sărbătoare legată de viaţa pământească a Domnului nostru Iisus Hristos şi de viaţa Maicii Domnului, Fecioara Maria. Acest praznic este al patrulea după Naşterea Domnului, Patimile sale şi Învierea Sa. Domnul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la cer, după şederea Lui în lume, ca să ne pregătească nouă loc în Împărăţia lui Dumnezeu.”

În capitalele de judeţ, după Ziua Eroilor adoptată, la nivel naţional, pe 9 Mai, reprezentanţii oştirii, foste ori atâta câtă mai e, au fost cuminţi la sărbătoarea religioasă. Nu-i bai, preoţii şi-au făcut datoria în faţa altarelor şi la cimitire ori în faţa Monumentelor închinate Eroilor neamului de către biserică.

În politichie n-aş zice că a fost prea multă linişte. S-au mai împuns unii cu alţii. Cei fără credinţă în Dumnezeu şi în fapte bune pe pământ. Nici preşedintele Traian Băsescu, probabil ateu, nu s-a învrednicit să se arate pe la vreo biserică. Indiferent de rit. Numai Administraţia Prezidenţială a transmis un mesaj. E bine şi atât. Că dacă ieşea în lume, cu gura lui slobodă, cine ştie ce necurate ar mai fi spus!

Ion Predoşanu

P.S. Nu ştiu dacă mă-nşel au ba, dar parcă şi candidaţii la alegerile locale au respectat sărbătoarea Înălţării. Fiind, parcă, mai cu frică de Dumnezeu(I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here