A fost modificată structura anului școlar. Când este programată următoarea vacanță

1228

După o vacanță de două săptămâni neplanificată, preșcolarii și elevii reiau astăzi cursurile, cu prezență fizică în unitățile de învățământ unde rata de vaccinare a personalului este de cel puțin 60%, online în celelalte. Introducerea acestei vacanțe a dus și la modificarea structurii anului școlar, printr-un ordin de ministru publicat vineri în Monitorul Oficial.

Conform Ordinului nr. 5.549/05.11.2021 privind structura anului școlar 2021-2022, preșcolarii și elevii vor avea cursuri, cu prezență fizică sau online, până pe 23 decembrie 2021, urmând ca pe 24 decembrie să înceapă vacanța de iarnă. Elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal vor relua cursurile pe 3 ianuarie 2022, iar preșcolarii și elevii din învățământul primar pe 10 ianuarie 2022. Semestrul I se va încheia pe 14 ianuarie, iar semestrul al II-lea va începe pe 17 ianuarie, fără vreo vacanță intersemestrială pentru elevi. În semestrul al II-lea (17 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022) elevii vor avea cursuri în perioada 17 ianuarie 2022 – 14 aprilie 2022 și în perioada 2 mai 2021 – 10 iunie 2022, cu o vacanță de primăvară în intervalul 15 aprilie – 1 mai 2022. Vacanța de vară va începe pe 11 iunie 2022. Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri. „În situația suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), măsurile privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternative stabilite de consiliul de administrație al școlii nu se dispun pe durata vacanțelor școlare. Calendarele examenelor naționale, inclusiv calendarul admiterii în învățământul liceal (clasa a IX-a), se aprobă prin ordine de ministru distincte”, prevede Ordinul nr. 5.549/05.11.2021.

Tezele se vor putea da începând cu data de 6 decembrie, iar mediile vor putea fi încheiate cu două note
Un alt ordin al ministrului Educației publicat vineri în Monitorul Oficial vizează numărul de calificate/note necesare pentru încheierea situației școlare. Astfel, potrivit Ordinului nr. 5.550/05.11.2021 pentru modificarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.447/2020, ,,În anul școlar 2021-2022, (…) numărul de calificative/note acordate semestrial fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi de minimum două, indiferent de numărul de ore alocat disciplinei prin planurile-cadru. (…) În anul școlar 2021-2022, (…) elevii aflați în situație de corigență vor avea cel puțin trei calificative/note, ultimul(a) calificativ/notă fiind acordat(ă) în ultimele două săptămâni ale semestrului. (…) În anul școlar 2021-2022, (…) elevii declarați amânați pe semestrul I își încheie situația școlară până cel mai târziu în ultima zi a semestrului al II-lea al anului școlar 2021—2022”. De asemenea, Ministerul Educației a trimis în teritoriu și o adresă privind lucrările semestriale pe care le vor susține elevii în acest an școlar. Așa cum a fost deja anunțat, elevii de gimnaziu vor susține teze la două discipline, iar cei de liceu la trei discipline. Tezele pot fi programate după data de 6 decembrie. „În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul fiecărei unități de învățământ, respectiv al fiecărei formațiuni de studiu (clase), conducerea unității de învățământ stabilește, prin decizie a consiliului de administrație, calendarul desfășurării tezelor până la sfârșitul fiecărui semestru al anului școlar 2021 – 2022. În primul semestru, tezele vor fi programate începând, de regulă, cu data de 6 decembrie 2021. (…) În cazurile în care o lucrare scrisă semestrială se susține la o disciplină la alegere dintr-o listă de discipline, elevii vor opta în scris pentru disciplina aleasă din listă. Opțiunile elevilor rămân valabile pe parcursul întregului an școlar. În învăţământul special care utilizează curriculumul şcolii de masă sau curriculumul şcolii de masă adaptat, asigurând aceleași finalități ca învățământul de masă, se susţin tezele prevăzute pentru învăţământul de masă. În unităţile de învăţământ care utilizează curriculumul învăţământului special, elevii susţin teze la limba și literatura română şi matematică, începând cu clasa a VI-a, cu excepția celor cu deficiențe grave/profunde/asociate, inclusiv surdocecitate, al căror progres se evaluează prin calificative”, se arată în adresa ME.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here