Motru, printre cele 28 de municipii care solicită bani pentru termoficare

1392

Demersurile primarului Cosmin Morega vizavi de banii pentru UATAA (pierderi induse, subvenție, dar și procurarea de combustibil – cărbune și păcură) nu au rămas fără un rezultat. Asta deoarece ultima încercare a primarului de a solicita sprijin a fost către Asociația Municipiilor din România, ocazie cu care Primăria Motru se regăsește pe lista celor 28 de localități care se confruntă cu probleme financiare majore pentru furnizarea agentului termic și a apei calde pentru iarna 2021-2022. Mai exact, primarul a solicitat 178 de mild. de lei vechi de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării sau din Fondul de Rezervă al Guvernului, în acest sens, în această săptămână făcând, din nou, solicitări.

Ultima întâlnire a reprezentanților AMR cu cei ai Guvernului dau o speranță reală celor 28 de primării de municipii , în sensul că se va lua în calcul alocarea de sume pentru susținerea furnizării de agent termic și apă caldă în localitate. Chiar ieri, la București au avut loc dezbateri pe această problemă, unde au participat mai mulți primari de UAT-uri, unde s-a decis ca primăriile să completeze până pe 5 noiembrie un tabel cu mai multe date solicitate de MF pentru a se lua o decizie finală în cel mai scurt timp. Trebuie menționat faptul că odată cu aprobarea de către ANR a prețului de producție al gigacaloriei, acesta s-a triplat în toate localitățile, iar primăriile nu mai pot subvenționa gigacaloria, pe de-o parte, iar cetățenii nici atât, prețul ajungând la 600 de lei pe gigacalorie.

Municipiul Motru apare în lista Asociației
Și de această dată, primarul localității nu a așteptat sprijin de la Guvern și a căutat înțelegere și sprijin la AMR, asociație din care Motru face parte, având convingerea că așa cum a reușit să dea la timp drumul la căldură și apă caldă, să aloce peste 21 mild. de lei vechi de la buget, să obțină și acest sprijin financiar solicitat pentru UATAA.
De aceasta dată, cei de la uzină vor fi însă monitorizați la sânge cu privire la cheltuirea banilor, dorind ca, pe viitor, această societate să se poată susține singură din punct de vedere financiar și să nu mai fie nevoiți ca, anual, cei din conducerea societății să aștepte doar ca primăria să se zbată pentru obținerea resurselor financiare, iar ei să îi cheltuie cu mare ușurință fără a negocia corespunzător, a elimina pierderile și a a face plăți numai către firmele de casă ori apropiați politici.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here