Eveniment editorial – NOVĂCEANUL – tradiții și iubire de neam

1217

Am mai scris și voi mai scrie despre minunata publicație lunară independentă NOVĂCEANUL, ce apare în orașul Novaci, cu sprijinul Primăriei și al unor obști de moșneni din Novaci, Pociovaliștea și Cernădia. Pe care-o primesc prin generozitatea scriitorului și omului de cultură gorjean Constantin Dârvăreanu.
Are în cuprinsul recentului număr 95, Anul IX, și subiecte de actualitate precum: Un nou proiect Erasmus+ la Liceul teoretic Novaci, semnat de Prof. Alina Ramona Țicu, Director al liceului, Festivalul – concurs „CDIdei în cărți”, autoare Prof. înv. primar Tatiana Dârvăreanu și, chiar dacă vi se pare curios la sfârșit de lună mai și început de iunie, consemnarea ilustrată „A început deszăpezirea Transalpinei”, semnat de D. Constantin. Da vremea și vremurile s-au schimbat, nu totdeauna în bine, stațiunea Rânca putând fi pusă în valoare numai prin funcționalitatea Transalpinei.
„Civilizația pastorală” este un eseu al polivalentului Prof. univ. dr. Nicolae Vințanu, iar poetul novăcean Ion Florea, inspirat de folclor, închină păstorilor „Balada ciobanului”. N-o să vă vină să credeți, dar și anul acesta „Elevii Liceului Teoretic Novaci se pregătesc pentru efectuarea unui nou stagiu de practică în Malaga, Spania”, după cum scrie încă din titlu aceeași neobosită Prof. Alina Ramona Țicu, Director al liceului. Luna trecută, la Casa de Cultură Novaci a expus pictorița Alessia Diaconescu, lucrări strânse sub titlul „Grădina fermecată a Alessiei”, micuța și talentata pictoriță fiind abia elevă în clasa a IV-a, Școala Gimnazială Novaci.
„Vremurile au schimbat nu doar rânduielile păstoritului, ci și obiceiurile strămoșești”, ne spune redactorul șef al publicației lunare NOVĂCEANU, scriitorul Constantin Dârvăreanu. Care, optimist din fire, conchide: „Nădăjduim că lucrurile se vor schimba și că la viitoarea ediție a „Urcatului oilor la munte” vom readuce bucurie în sufletele miilor de participanți care obișnuiau ca în această zi să fie oaspeți dragi novăcenilor”. Un material documentar, cu date și statistici rod a luni de zile și nopți de insomnie a autorului Îng. Nicolae-Nelu Stângă, fost cercetător științific principal la ICPA al ASAS București, sinteză intitulată „Populația și starea civilă a comunei Novaci între anii 1831-1920”.
Prof. Alina Ramona Țicu descrie cu lux de amănunte o „Oportunitate pentru tineri. The Duke of Edinburgh’s International Award, programul Casei Regale, acum și în Gorj, inclusiv la NOVACI”. Iar Generalul dr. Ion Staicu aduce un pios omagiu celor mai renumiți profesori de limba și literatura română din Novaci: ”Două suflete se regăsesc în lumea îngerilor”. Este vorba de regretații Elena și Mitruță Bodislav.
Sub marginalul UN EROU AL ISTORIEI NAȚIONALE, găsim un amplu și documentat material „200 de ani de la nașterea Prefectului pașoptist Ioan Axente Sever”, închinat memoriei unui luptător neînfricat pentru drepturile românilor din Transilvania, participant la Revoluția de la 1848 și la București, în Țara Românească, dar și la Blajul istoric, al cărui prim prefect și om cu spiritul dreptății a fost. Autorul acestui articol de istorie adevărată și puternic spirit patriotic este Ioan Gabor, Urmaș al lui Ioan Axente Sever.
Cristian Grecoiu caută în biblioteci și a găsit superbul text „Obiceiuri la nașterea omului la țară în unele localități”, scris de Preot Filimon Comănescu, în 1900, 13 aprilie – Novaci – Gorj, articol reprodus din LUMINA SATELOR”, an II, nr. 11-12, 1900, pag. 282-285.
O pagină este aproape în întregime scrisă de eseistul și povestitorul plin de har Prof. univ. dr. Nicolae Vințanu, primul eseu fiind „Fluierul și furca de tors”, iar al doilea e o narațiune autobiografică, „FOCUL”, din vremea când povestașul avea numai 10 ani și a fost anchetat de comuniști pentru o faptă inventată. Florentina Cuteanu închină un poem ciobanilor, intitulat „Pe cărări de dor bătute”. Era să uit ilustrațiile pictorului Ion Văileanu, avantajate de harul său și de faptul că toate cele opt pagini ale NOVĂCEANULUI sunt tipărite la policromie.
Sensibilul scriitor Constantin Dârvăreanu realizează o pagină „Flori alese din poezia novăceană”, în care semnează poeții: Lucia Silvia Podeanu, Ion C. Duță, Ion Florea și, din nou, Florentina Cuteanu. Publicația poate fi găsită și citită, pe îndelete, pe site-ul Primăriei orașului Novaci. Lectură plăcută.
ION PREDOȘANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here