Ca la noi, la nimeni – Austeritatea GuWernerului Meu 2-3, îngheață tot!

737
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pensiile se țin mai bine decât pensionarii. Nu se schimbă cu anii.”
Vitomir Teofilovici

În realitate, trebuia să ne așteptăm la treburi necurate. România a fost mințită a nu știu câta oară de PNL. Și înainte de alegerile parlamentare, prin groaznica guvernare LuCOVID, cât și în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Vechea guvernare zicea la începutul anului 2020 că vor crește și pensiile și salariile.
MINT DE ÎNGHEAȚĂ APELE! N-au respectat Legea pensiilor și le-au crescut cu țârâita, promițând că, în anul 2021, pensiile vor fi majorate cu alți 20%. Numai că neoliberalii libertini nu se vor ține de cuvânt și poate, dacă dă Bunul Dumnezeu, pe la 1 septembrie 2021 vor mai spori pensiile cu 8%. Nu vreau să le spun pensionarilor că vor primi pensii mai mari pentru că noii guvernanți, care sunt de fapt vechii guvernanți, nu o vor face!
Guvernul Iohannis-Cîțu trece la fapte pe care a uitat – cu bună știință – să le anunțe în campania electorală. „Genialul! Cîțu pregătește prima sa OUG: îngheață salariile. Și asta n-ar fi singura măsură de austeritate, întrucât ceea ce a stricat fostul ministru al Finanțelor Publice – repet, „genialul” Vasile Florin Cîțu – va trebui să încerce să repare actualul prim-ministru cu același nume.
GuWernerul Meu (2 sau 3) are în lucru un proiect de ordonanță de urgență, pe care-l va semna premierul Florin Cîțu, conform căruia nu se va mai acorda personalului bugetar, de la 1 ianuarie 2021, măriri de salarii și alte drepturi bănești, prevăzute în legislația actuală.
Textul de lege mai cuprinde și alte modificări, cum ar fi cele privitoare la pensiile de serviciu – cele ale militarilor vor fi înghețate -, cupoanele sociale pentru copii – este vorba de tichetele elevilor -, sancțiunile în domeniul circulației publice, livrările de materiale anticoronavirus.
DEROGĂRI. Practic, prin derogare de la prevederile Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând de la 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază, indemnizațiile de încadrare lunară, soldele funcției de bază, salariile funcției de bază, indemnizațiile de încadrare lunară de care beneficiază acești angajați, se mențin la același nivel cu cele ce se acordă pentru luna decembrie 2020.
Și tot prin derogare de la articolele aceleiași legi, se mențin neschimbate sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și celelalte elemente ce fac parte din salariul brut lunar.
La fel se întâmplă și cu valoarea indemnizației de hrană.
Inflația nu mai contează. De asemenea, prin derogare de la legislația în vigoare, nu se mai actualizează cu rata inflației pensiile militarilor și pensiile de serviciu pentru personalul aeronautic din aviația civilă, personalul de specialitate al instanțelor judecătorești, funcționarii publici parlamentari.
Noul act normativ prevede, în același timp, ca până la 31 decembrie 2021, nu se mai eliberează cupoanele speciale ce sprijină educația timpurie. Toate acestea erau acordate din bugetul de stat, în funcție de veniturile familiei, conform legislației în domeniul asistenței sociale.
PROTESTE ÎN SĂNĂTATE. Federația Sanitas somează Guvernul să-și respecte promisiunile făcute angajaților din sistemul medical în perioada stării de urgență și de alertă, în privința creșterii salariilor.
Sindicaliștii amenință că vor recurge la proteste față de blocarea Legii salarizării unitare nr. 153/2017.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here