135 ani de la naşterea sculptorului – „România pe urmele lui Brâncuşi”

379

stanchescu inscr„România pe urmele lui Brâncuşi” este proiectul cultural iniţiat de Laurian Stănchescu; în cadrul acestuia, mâine este organizată o conferinţă de presă, cu ocazia împlinirii a „135 ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi”. În cadrul proiectului cultural „România pe urmele lui Brâncuşi” va avea loc la Hobiţa, la casa memorială Constantin Brâncuşi, o conferinţă de presă

având ca temă „Marşul Cultural Constantin Brâncuşi Hobiţa – Paris”.

Conferinţa se desfăşoară mâine, 13 aprilie, la ora 11:00. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Gorj, avându-l ca iniţiator al proiectului cultural „România pe urmele lui Brâncuşi” pe poetul Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România. „Marşul Cultural Constantin Brâncuşi Hobiţa – Paris” este un demers ce îi aparţine scriitorului Laurian Stănchescu; traseul va fi parcurs pe jos, refăcând astfel drumul pe care marele artist l-a străbătut între anii 1903-1904. Parteneri în acest proiect cultural sunt: „Eco Civica Bucureşti” precum şi majoritatea instituţiilor de presă locale şi naţionale. De asemenea, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă se intenţionează, conform organizatorilor, ca anul 2011 să fie declarat anul „Constantin Brâncuşi”.

Laurian Stănchescu luptă pentru Brâncuşi

Demersul lui Laurian Stănchescu este unul lăudabil. El a iniţiat încă din toamna anului trecut o acţiune culturală al cărei final se doreşte a fi unul grandios: osemintele marelui sculptor Constantin Brâncuşi să fie aduse din Franţa la Hobiţa. Laurian a început prin a strânge semnături de la gorjeni, iniţial, şi de la toţi românii, ulterior, adică de la toţi cei care cred în această cauză culturală. Mai mult decât atât, poetul a realizat şi câteva marşuri culturale pentru a atrage atenţia opiniei publice, dar şi conducerii acestei ţări, cu privire la demersul său. Laurian Stănchescu a dovedit, prin gesturile sale culturale, că este un luptător şi că nu renunţă până nu îşi atinge scopul propus, indiferent de cât de mari ar fi eforturile ce trebuie depuse în acest sens. Prin toate aceste manifestări, Stănchescu şi-a propus trezirea la realitate a celor care ne conduc destinele, dar şi determinarea acestora să-şi îndrepte privirea şi acţiunile spre Cultură. El chiar spunea la un moment dat: „vreau să ocup România cu fenomene culturale şi pentru acest lucru am început asediul cultural în ţară”. Poetul este foarte încrezător în forţele sale şi este convins că, mai devreme sau mai târziu, va reuşi să mişte sufletele românilor şi, în special, pe cele ale guvernanţilor pentru a scoate cultura din impasul în care se află şi pentru a o ridica pe culmile unde-i este locul.

Cu aceeaşi încredere şi determinare, Laurian Stănchescu merge mai departe şi continuă să lupte pentru aducerea în ţară a osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuşi, pentru ca acesta să-şi poată dormi somnul de veci acasă… la Hobiţa.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here