Șeful Consiliului Concurenței: Mi se pare naivă ideea să unim CEO cu Hidroelectrica

900

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că statul trebuie să asigure mixul energetic, iar o variantă luată în calcul este fuziunea dintre Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, după răscumpărarea pachetelor deținute de Fondul Proprietatea în cele două companii.
„E greu să comentez ceva ce e doar o declaraţie. Nu am văzut nicio hârtie, nu am văzut niciun proiect. Ce mi se pare clar să spunem, serios, este că trebuie să găsim o soluţie ca Oltenia să funcţioneze pe termen mediu, deci într-un număr de ani în care economia noastră va avea nevoie de energia produsă de Oltenia prin arderea cărbunelui, deci n-avem alternativă la aşa ceva şi trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să fie posibil. (…) Cred că sunt soluţii, putem găsi o soluţie să subvenţionăm activitatea CEO în perioada asta. Fuziunea cu Hidroelectrica cred că e văzută – cred, nu ştiu – e văzută ca o soluţie să susţinem activitatea CEO. Dacă apare o propunere pe hârtie, oficială, o vom analiza”, a spus Chiriţoiu, pentru Agerpres.

Biruri tot mai mari
Taxele de poluare s-au majorat în Uniunea Europeană, iar prețul certificatelor de carbon va crește constant, pentru că ţinta UE este să se reducă poluarea. CE Oltenia estimează că suma pe care o va plăti pentru certificatele de carbon, în acest an, va fi de peste 1,6 miliarde de lei, adică mai bine de 51% din cifra de afaceri.
„În felul ăsta, energia electrică produsă din cărbune devine mai scumpă şi, în consecinţă, în România, Complexul Energetic Oltenia are dificultăţi, dar el fiind necesar pentru economia noastră, repet, pe termen mediu. Pe termen lung o să găsim probabil soluţii să ne mutăm pe gaze sau… Cel mai probabil este mutarea pe gaze. Dar pe termen scurt, nu putem face treaba asta şi, atunci, câţiva ani, avem nevoie de Complexul Oltenia în forma în care este el acum”, a mai explicat şeful Consiliului Concurenţei.
Chirițoiu spune și de ce nu agreează ideea unei fuziuni CE Oltenia – Hidroelectrica. „Mi se pare cumva naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o activitate, o companie, dacă amestec o companie cu alta, atunci o să pot. Deci, aici mi se pare o anumită naivitate să credem că dacă amestecăm dintr-odată nu se mai prinde lumea că de fapt subvenţionăm cărbunele, că îl amestecăm cu altă companie. Dacă activitatea de cărbune e nerentabilă şi e ţinută în viaţă cu bani, deci prin subvenţii, deci bani veniţi din altă parte, tot ajutor de stat la fel de ilegal e şi dacă o ţinem separată şi dacă le combinăm”, a susţinut Bogdan Chiriţoiu.
Întrebat dacă România ar putea avea probleme cu Comisia Europeană în cazul în care ar apela la această procedură, Chiriţoiu a răspuns categoric: „Da, da”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here