Boza: Trebuie să ne gândim la soluţii să înlocuim cărbunele

1279

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, susține ideea creării mixului energetic pentru salvarea sistemului energetic național. În același timp, „trebuie să ne gândim la soluţii să înlocuim cărbunele”, spune Boza. Iar pentru asta, România ar trebui să ceară fonduri europene pentru reconversie industrială.

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că statul trebuie să asigure mixul energetic, iar o variantă luată în calcul este fuziunea dintre Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia. „De ce România este singurul producător de energie monocolor? De ce celelalte ţări din Uniunea Europeană şi-au putut crea acest mix? Adică în România suntem competitori în piaţă, ceea ce nu este corect. Dacă era o idee care nu era bună, nu cred că 27 de ţări din Uniunea Europeană adoptau această decizie”, a spus Boza, citat de Agerpres.
Șeful CE Oltenia a amintit că a existat acest mix de energie, sub cupola RENEL. „Din păcate, nişte decizii politice luate acum 15-17-20 de ani au dus la scindarea acestui RENEL în producători monocolori, care astăzi se bat pe o piaţă de energie, în loc să creăm un mix energetic, care să vină în piaţă cu un coş mixat şi poate cu un preţ care poate să ajute poporul român, industria românească şi oamenii care plătesc energie. (…) Nu este un lucru care se poate realiza mâine dimineaţă, ci este un lucru de care trebuie să ţinem cont, pentru că este una dintre soluţiile de salvare a sistemului energetic naţional”, a susţinut şeful CE Oltenia. În același timp, România trebuie să facă o evaluare a costurilor cu înlocuirea cărbunelui pentru producerea energiei şi pentru reconversia industrială şi profesională în Gorj şi Valea Jiului şi să solicite la Bruxelles fonduri europene pentru a realiza această tranziţie, în contextul în care Germania şi Polonia au cerut câte 40 de miliarde de euro în acest sens, a mai spus Boza.
„Trebuie să ne gândim la soluţii să înlocuim cărbunele, cum venim să facem o reconversie industrială în zonă, pentru că judeţul Gorj este o zonă monocoloră, o reconversie profesională pentru cei 13.000 de angajaţi şi pentru cei 30.000 de subcontractanţi. Pentru că avem suficient timp să facem acest lucru până în anul 2030 sau 2035 sau cât va declara România că-şi asumă acest lucru, să venim cu ceva pentru zona respectivă, exact cum procedează celelalte ţări din Europa”, a completat Boza.
Șeful CE Oltenia spune că acesta este mesajul pe care îl va transmite la summitul de la Varșovia la care participă, în cadrul căruia, miercuri, se va semna o declaraţie comună a tuturor ţărilor care produc energie din cărbune şi care va fi susţinută în faţa Comisiei Europene. „Europa trebuie să înţeleagă că atunci când cerem ceva, trebuie să şi oferim. Este atât de dur acest program de decarbonizare, în condiţiile în care doar 8% din emisiile de CO2 sunt din Europa. De ce China, India, Pakistan, SUA, Rusia, Australia nu fac nimic, ţări mari care nu şi-au impus să închidă niciun producător. Credeţi că vom avea un aer mai curat în Europa dacă noi vom închide cărbunele, iar celelalte ţări şi-l vor menţine? Nu cred”, a mai arătat oficialul CE Oltenia.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here