Locuinţele fără certificat energetic nu mai pot fi închiriate sau vândute

720
De la 1 ianuarie 2010, apartamentele nu vor mai putea fi tranzacţionate, dacă proprietarii nu deţin un certificat energetic pentru locuinţa respectivă. Acest certificat e un act care arată cât la sută din căldură se pierde prin pereţii imobilului şi ce consum anual are apartamentul. În România, doar proprietarii de locuinţe ridicate după 1 ianuarie 2007 au asemenea documente.

În rest, în cazul caselor vechi (din totalul locuinţelor, peste 51% sunt construite înainte de 1970), cine vrea să vândă/închirieze va fi obligat să apeleze la auditori energetici, autorizaţi de Ministerul Dezvoltării, pentru a primi certificatul. La eliberarea actului, valabil zece ani, se va percepe un tarif între 1 şi 3 euro/metru pătrat.
Prin certificat, potenţialul cumpărător/chiriaş va afla consumul anual de energie, de căldură, apă caldă de consum al casei. De asemenea, apartamentul va fi încadrat într-o clasă energetică, de la A la G, A – însemnând eficienţă energetică ridicată, iar G – eficienţă scăzută.
Majoritatea clădirilor vechi de la noi sunt în clasele C şi D. Specialiştii avertizează că, din 2010, pe piaţă ar putea apărea speculatorii, care să cumpere case nemodernizate, pentru a le revinde sau închiria după certificare, pe bani mai mulţi.

1 COMENTARIU

  1. Decizia de a impune obligativitatea certificatului energetic pentru închirierea sau vânzarea locuințelor reprezintă un pas semnificativ către o abordare mai sustenabilă în domeniul imobiliar. Această măsură nu doar promovează conștientizarea consumului de energie al clădirilor, ci și încurajează investițiile în eficiența energetică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here