Lucrările pictorului Ion Nicolau, pe simezele Centrului de Creație din Târgu-Jiu! Picturile din anii ’30 au impresionat publicul cunoscător

980

Timp de două săptămâni, iubitorii artei penelului pot vedea, pentru prima dată expuse în județul Gorj, mai exact pe simezele Centrului de Creație din municipiu, lucrările pictorului Ion Nicolau, absolvent al Liceului “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și al Academiei de Arte Frumoase din Iași. O parte din lucrările autorului, decedat la 87 de ani, au fost expuse în sala “Florin Isuf” la inițiativa lui Doru Dădălău, de către fiul adoptiv al artistului. Lucrările au impresionat, la vernisajul de joi după-amiază, prin fidelitate, căldură, lumină și culoare.

Artistul fotograf Doru Dădălău este cel care l-a convins pe fiul pictorului Ion Nicolau, Teodor Șerbănescu, că ar fi deosebit ca aceste lucrări, deținute de respectivul acasă la Sîmbotin, să fie expuse publicului, organizându-se astfel, ieri, acest vernisaj post-mortem, pentru prima oară în județul nostru. Lucrări de-ale artistului Nicolau se află în mici colecții private, la membri ai familiei, mai exact la unul dintre frații acestuia(ei fiind 14 frați) și chiar în Italia, și au fost expuse în special în Iași, în timpul vieții autorului. “Ni se ivește ocazia, cei drept rar, să ne facem cu adevărat meseria și să reîmprospătăm  cu lucruri deosebite ce a avut mai frumos acest județ. Astfel am reușit să găzduim și să organizăm o expoziție cu lucrări realizate în perioada 1930-1940, nu foarte multe ce-i drept, dar suficiente pentru ca publicul să-și facă o idee despre lucrările autorului și talentul său deosebit. Expoziția aceasta este o experiență, un fel de laborator, și ne bucurăm că există public pentru artă și oameni dăruiți să promoveze arta”, a declarat Doru Dădălău, la finalul vernisajului.

Peste 30 de lucrări “Nicolau”, într-o singură locuință din Schela
Jumătate din lucrările deosebite din colecția fiului Șerbănescu, care domiciliază în Sîmbotin, comuna Schela, picturi care impresionează printr-un simț deosebit al culorii, au fost expuse, ieri, la Târgu-Jiu. Publicul a fost încântat,  pictorul reușind să transpună fructele și florile pe pânză într-o manieră personală. Publicul a putut descoperi în tablourile expuse pe simeze poezia tăcută a culorilor redată discret prin flori şi fructe. “Sunt executate în anii 30-40, perioada sa de pictură. Tatăl meu, deși eu sunt fiu adoptiv, a fost apoi profesor, la Liceul Traian din Severin. A terminat liceul la Târgu-Jiu în 1939. Pe timpul vieții a fost arestat, a fost deținut politic, apoi mama, ca să nu le ia casa din Severin, a divorțat. Eu sunt Șerbănescu după numele mamei. În 1962, Ion Nicolau a venit din închisoare și a lucrat apoi ca fotograf. În 1932 a fost student la Iași, a lucrat cu Octav Băncilă, a făcut armata, apoi liceul la Târgu-Jiu, mai târziu. Așa se putea atunci, se putea academie fără liceu. Nu știu amănunte, deoarece eu l-am cunoscut târziu. Am locuit la Lugoj 35 de ani, am vândut acolo, dar, anterior pe cei bătrâni i-am dus la Lugoj, ei vânzând casa din Severin, și acum locuiesc la Sîmbotin. Dețin 32 de lucrări, una se află în Italia, și altele le mai au frații mei. Mai sunt și alte lucrări pe piață, am avut ocazia să cumpăr două, un prieten anticar la Craiova m-a anunțat, dar, a apărut ceva și nu am mai reușit, regret, pentru că nici nu cerea mult pe ele. Erau la un anticariat.”, a povestit fiul pictorului. “Nu intenționez să le vând pe cele pe care le am, acasă mai dețin unele și de mai mari dimensiuni, deși mi s-a propus și o mie de dolari pe una singură. Aceasta este prima expoziție în Gorj. Le-am păstrat, am avut multe oferte să le vând, fiind anticar, dar nu am vrut, am renunțat la una, pe când trăia cel bătrân în 1996, și acum regret. Lucrarea este în Italia la o bună prietenă căsătorită cu un italian. Nu am intenționat nici să le expun. Acum m-a convins Doru Dădălău, care le-a văzut și a spus că ar fi interesant să fie admirate și de public. Am acceptat și nu regret, chiar le voi aduce și pe cele mari…”, a completat acesta.  Ion Nicolau a pictat flori, fructe, portretistică, peisaje și o parte din lucrări i-au ars în timpul unei expoziții de la Iași. Lucrările din expoziția de la Centrul de Creație sunt deosebite și merită văzute.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here