Afacere imobiliară la Alimpeşti! – Jumătate de miliard de lei pe conacul boierului Codreanu

506

Primăria Alimpeşti funcţionează legal în fostul conac boieresc al lui Condreanu, proprietatea devenind bun al localităţii în urma unui proces câştigat, după cinci ani de zile, la Curtea de Apel Alba. Pentru conacul, sediu al instituţiei publice, autorităţile locale au reuşit să achite, doar o jumătate de miliard de lei vechi, familiei boierului decedat în Elveţia, şi asta după ce clădirea care nu are un secol de existenţă a fost, iniţial, evaluată la un sfert de miliard. Despăgubirile au fost plătite de autoritatea locală, iar acum spaţiul cu etaj poate fi reabilitat printr-un proiect depus de primărie pe GAL. S-au solicitat până la 200.000 de euro pentru reabilitarea clădirii, dar şi pentru realizarea aici a unui grup social modern. Primăriţa Elena Mosor recunoaşte că Alimpeştiul deţine o clădire de miliarde pe care comunitatea a câştigat-o plătind o sumă infimă.

Boierul Codreanu din Alimpeşti a fost expropriat de către comunişti în 1945, după legiferarea reformei agrare. Acesta a fost expropriat integral, iar din 1945 clădirea a avut alte destinaţii decât cea de casă de locuit. A fost casă de naşteri, apoi sediu de CAP, ca abia în ultimii ani să devină sediu de primărie. Între timp, Condeanu se refugiază în Elveţia, împreună cu familia, fiica sa dându-şi acordul ca instituţia publică din Alimpeşti să funcţioneze în vechea casă a familiei sale, afectată de trecerea timpului. Fiica îşi dă de altfel acordul în scris în 2005, înainte de începerea procesului, solicitând autorităţilor locale suma infimă de 250 de milioane de lei vechi. “Procesul a început în urmă cu 5-6 ani, rudele au ridicat de altfel pretenţii, în timp ce adevăratul proprietar, aflat în Elveţia, a fost de acord ca fosta sa casă să rămână în sistem public, contra unor despăgubiri. Vorbim de fata boierului Codreanu care a decedat între timp, ea având vârsta de peste 90 de ani. Fiica ne-a cerut în 2005, 250 de milioane de lei vechi, şi am plătit anul trecut despăgubiri duble de 500 de milioane. Chir dacă suma s-a dublat până la finalul procesului, tot este un beneficiu. Vă daţi seama că cu 500 de milioane nu făceam nici proiectul tehnic al clădirii”, explică Elena Mosor, primăriţa din Alimpeşti.

Judecată cu colateralii
Reprezentanta instituţiei publice susţine că ar fi fost păcat ca să se piardă această clădire impunătoare care dacă nu ar fi fost locuită s-ar fi distrus o dată cu trecerea timpului. “Pentru noi a fost o dorinţă pentru ca această clădire să rămână în spaţiul public, cu atât mai mult cu cât nu ne-am judecat cu adevăratul proprietar care era de acord să rămânem în casă, ci cu alţi colaterali”, a completat Mosor. Conacul, sediu de primărie, însumează peste şase încăperi, acum ocupate de funcţionarii instituţiei publice.

Clădirea, consolidată
“Reabilitarea nu o facem de la zero, există totuşi nişte ziduri care au fost consolidate, este clădire de centru, şi are vreo 80 de ani. Noi i-am făcut expertiză tehnică şi s-a constatat că este bine consolidată”, spune Mosor, aşteptând să i se aprobe solicitarea pe GAL.
Primăriţa spune însă că sunt puţini cei care au evaluat proprietatea la justa valoare, considerând, fără partipriuri, că procesul câştigat abia în 2012, la Curtea de Apel Alba, a demonstrat interesul autorităţii de a câştiga o emblemă pentru localitate.
“Este o clădire de miliarde, pe care am achiziţionat-o la un preţ mai mult decât rezonabil”, spune, mândră, Elena Mosor, dând de înţeles că a uitat de greutăţile trecute pentru dobândirea casei, asta mai ales că procesul a fost strămutat la Deva, în judeţul vecin, şi s-a finalizat la Alba printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă.
Primăria a vopsit pe exterior clădirea, în timp ce interiorul a fost igienizat. Acum se aşteaptă banii necesari pentru reabilitarea extinsă a spaţiului.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here