Trei localităţi din judeţ, expuse la inundaţii şi alunecări de teren

319

Autorităţile locale şi judeţene au aprobat marţi, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, planul de măsuri pentru acoperirea riscurilor pentru perioada rece. Localităţile cu cel mai mare grad de risc, în ceea ce priveşte inundaţiile şi alunecările de teren din Gorj sunt localităţile: Cruşeţ, Negomir şi Roşia de Amaradia.

În cadrul şedinţei, au fost analizate riscurile ce se pot produce în judeţ pe timp de iarnă şi au fost aprobate măsurile ce revin fiecărei instituţii sau autorităţi în parte. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj a prezentat un material prin care a prezentat toate riscurile ce decurg în această perioadă, măsurile care trebuie luate în cazul producerii unor astfel de riscuri, cât şi factorii responsabili pentru fiecare categorie de risc în eventualitatea în care aceste s-ar produce. „În cadrul planului pentru această perioadă au fost radiografiate toate categoriile sociale vulnerabile, astfel încât în situaţia producerii unor riscuri, instituţiile abilitate să aibă ca principal obiectiv intervenţia la acele categorii de persoane. Mă refer în special la copii, bătrâni, persoane care fac dializă sau femei însărcinate”, a declarat Virgil Drăguşin.
Subprefectul judeţului Gorj a menţionat că a solicitat ISU Gorj să monitorizeze fiecare dintre instituţiile responsabile la realizarea propriilor planuri de măsuri şi intervenţii în caz de producere a riscurilor.

Pregătiri pentru perioada cu temperaturi extrem de scăzute
Printre riscurile care se pot produce în Gorj în perioada următoare se numără căderile masive de zăpadă, ce pot avea repercusiuni grave asupra populaţiei, dar şi temperaturile scăzute.
“Putem discuta despre eventuale căderi masive de zăpadă, când pot avea loc blocaje ale căilor de acces rutiere, când ar trebui transportaţi oameni către spitale, mă refer la cei aflaţi sub tratament de dializă sau în eventualitatea unor oameni în vârstă care nu au posibilitatea de transport, la izolarea anumitor zone sau a unor alunecări de teren, temperaturi foarte scăzute care ar putea produce întreruperea alimentării cu energie electrică sau cu gaz”, a mai spus subprefectul de Gorj.

Edilul din Cruşeţ: „Atâta cer în prima etapă, să se realizeze lucrări de colmatare”
Primarul din Cruşeţ, Viorel Drăguşin a prezentat situaţia privind efectele meteorologice produse în urmă cu câteva luni şi ce măsuri speră că se vor lua pentru perioada sezonului rece 2013-2014 pentru a evita inundaţiile de pe raza comunei conduse de acesta.
În şedinţă s-a hotărât, ca după ce edilul va depune documentele necesare, Instituţia Prefectului Judeţul Gorj va realiza demersurile necesare pentru iniţierea proiectului de hotărâre de Guvern privind alocarea resurselor necesare pentru realizarea investiţilor în scopul combaterii efectelor de revărsări de apă şi ploi abundente pentru comuna Cruşeţ.
“Situaţia existentă la nivelul localităţii Cruşeţ, este practic o secvenţă din data de 10 iunie, când au căzut precipitaţii în cantităţi mari la unitatea de suprafaţă, precum şi ca durată, toate cele zece sate ale comunei, situate în zona colinară întâmpinând mari greutăţi. Atâta cer în prima etapă, să se realizeze nişte lucrări de colmatare şi eventual supraînălţare a podului din satul Marineşti pentru a evita astfel problemele cauzate de ploi”, a declarat Viorel Drăguşin.
De asemenea edilul a ţinut să menţioneze că locuitorii satului Mierea din Cruşeţ rămâneau izolaţi ori de cate ori ploua mai puternic. Dar în prezent, datorită autorităţilor, localnicii sunt mai liniştiţi. „Eu am mai participat în comitetul pentru situaţii de urgenţă, mă refer la podul peste satul Mierea, pentru care autorităţile au găsit soluţii, liniştind astfel localnicii”, a conchis edilul.

Gruescu vrea bani pentru consolidarea zidului de sprijin din satul Artanu
Şi localitatea Negomir se confruntă cu probleme de acest gen, printre care şi alunecări de teren. Lucrările de consolidare la zidul de sprijin din satul Artanu au fost stopate din cauză că primăria nu are banii necesari pentru terminarea lucrării. Ion Gruescu a făcut toate formalităţile necesare astfel încât la Guvern să ajungă dosarul pentru aprobarea banilor pe situaţii de urgenţă pentru continuarea lucrărilor. “Zidul de sprijin trebuie să fie prelungit într-o parte şi în cealaltă cu câte 5 metri încastraţi foarte bine în deal, cu fundaţie directă. Să se supraînalţe pereţii la şanţul de scurgere, să fie adâncită camera de cădere. Proiectantul după expertiză a făcut toate calculele şi pentru a se efectua, toate aceste lucrări se ridică la suma de 9 miliarde de lei vechi”, a declarat Ion Gruescu.

Alunecarea de teren de la Roşia, semnalizată corespunzător
Cu alunecările de teren se confruntă şi localitatea Roşia de Amaradia unde drumul judeţean 675 C este surpat pe o porţiune de 80 de metri iar suma necesară lucrării se ridică la 60 de miliarde lei vechi. În prezent circulaţia pe acest drum se desfăşoară pe o singură bandă. Alunecarea de teren este semnalizată corespunzător potrivit autorităţilor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here