Localnicii din Roşia de Amaradia, obligaţi să plătească taxe locale din urmă

382

Primăria Roşia de Amaradia a decis, după ce în 2007, în zonă au fost înregistrate alunecări masive de teren, să reducă impozitele locale, ajutându-i astfel pe localnici. Curtea de Conturi, însă nu a fost de acord cu această decizie şi îi obligă acum pe oameni să plătească penalităţi pe ultimii ani. Potrivit edilului localităţii, Liviu Cotojman, oamenii au înţeles că la momentul respectiv nu s-a respectat Codul Fiscal.

Curtea de Conturi a decis că hotărârea autorităţilor locale de a reduce impozitele nu avea bază legală, aşa că oamenii s-au trezit că au de plătit taxele din urmă, plus penalităţi mari.Decizia Consiliului Local din Roşia de Amaradia a venit după ce în 2007 peste 360 de locuinţe au fost afectate de alunecări de teren. Considerând că localitatea poate fi încadrată în zonă defavorizată, autorităţile locale le-au cerut oamenilor taxe şi impozite mai mici.
Suma cerută de Curtea de Conturi pentru ultimii ani depăşeşte 30.000 de lei, fiecare familie având de plătit între 30 şi 120 de lei.
“În urma controlului Curţii de Conturi s-a stabilit că ei trebuie să mai achite anumite sume, care diferă de la un contribuabil la altul în funcţie de suprafaţa de teren pentru că după ce a verificat Curtea de Conturi s-a considerat că hotărârea emisă de Consiliul Local în 2007 prin care s-a făcut impozitarea la nivel de localitate nu îndeplineşte prevederile legale din Codul Fiscal.
Cetăţenii trebuie să achite impozitul pe care trebuia să îl plătească atunci cu o oarecare penalitate. Asta înseamnă că această sumă plătită în plus la impozitul local, pe gospodări, diferă de la 30 de lei până la 120 de lei, în funcţie de suprafaţa fiecărui proprietar”, a precizat Liviu Cotojman, primarul localităţii Roşia de Amaradia.

50% dintre localnici şi-au achitat obligaţiile fiscale
Edilul le-a prezentat oamenilor din comună raportul Curţii de Conturi, aceştia înţelegând că nu s-a respectat legea.
„În urma dezbaterilor pe care le-am avut cu cetăţenii, prezentându-le Raportul Curţii de Conturi au înţeles că aşa e legea, că atunci nu s-au respectat prevederile codului fiscal şi pot să vă spun că mai mult de 50% dintre contribuabili chiar şi-au achitat aceste datorii vechi”, a conchis Cotojman.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here