Urna mobilă, pusă la dispoziţia deţinuţilor în ziua referendumului

312

Conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu a demarat ultimele pregătiri pentru organizarea referendumului din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României. Peste 500 de deţinuţi îşi pot exercita dreptul la vot, duminică.

Personale care se află în executarea unei pedepse private de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, fără a mai exista condiţia ca aceasta să aibă domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află unitatea penitenciară. Potrivit legii, emise de Biroul Electoral Central, directorii penitenciarelor sunt să aducă la cunoştinţă persoanelor private de libertate, cu suficient timp înaintea zilei referendumului, faptul că pot vota prin intermediul unei urne speciale, numai în baza actului de identitate.
În vederea exercitării acestui drept, persoanele private de libertate trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să aibă vârsta de peste 18 ani sau să fi împlinit aceasta în ziua alegerilor, să nu le fie interzis acest drept, să fie cetăţeni români, să deţină acte de identitate valabile, să solicite în scris preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să îşi exprime dreptul la vot.

Buletine noi pentru viitorii votanţi
Au fost identificate 508 persoane private de libertate, care îndeplinesc condiţiile amintite anterior, iar pentru persoanele a căror acte de identitate sunt expirate au fost luate măsuri în vederea preschimbării acestora, putând fi îndeplinită astfel una dintre cele mai importante condiţii ale participării la vot.
„Cererile de votare prin care persoanele private de libertate îşi pot exprima în scris solicitarea de a exercita acest drept, se vor putea completa până pe data de 27 iulie 2012, acestea pot fi depuse cel târziu în preziua votării la biroul electoral al secţiei de votare a Penitenciarului Târgu-Jiu sau în raza teritorială în case se află unitatea teritorială”, a precizat, Raluca Niţoiu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.
În ziua votării, se va asigura de către reprezentanţii penitenciarului, accesul în spaţiu special amenajat pentru membrii biroului electoral, care se vor deplasa cu urna specială, şi cu materialul necesar votării, ştampila cu menţiunea VOTAT, buletine de vot şi timbre autocolante pentru a se efectua votarea.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here