Contractele firmei Tinmar Gas, furnizor privat de gaze naturale, încheiate din decembrie 2016 până în prezent cu Complexul Energetic Oltenia(CEO), au intrat în atenția Corpului de Control al companiei, urmare a prețurilor ridicate cu care s-au achiziționat de la această societate diverse cantități de gaze naturale. Amuzant este că verificarea se face și de către Consiliul de Supraveghere al CEO, unde calitate de membru îl are și Robert Ghelasi, fost director de dezvoltare al firmei TINMAR IND(din care în 2015 s-au desprins Tinmar Energy şi Tinmar Gas), asta cu doi ani de zile înainte ca fostul bancher să intre în boardul societății de stat din Gorj. Verificarea CS, în aceste condiții, pune serioase semne de întrebare, mai ales că intenția CEO este de a constata astfel că societatea a fost sau nu prejudiciată de traderul Tinmar Gas.
În septembrie 2016, Ministerul Energiei finaliza procedura de selecție a administratorilor Complexului Energetic Oltenia, unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al CEO fiind stabilit Robert Ghelasi, fost director de dezvoltare de proiecte energetice la TINMAR IND, societatea fiind unul dintre cei mai importanți furnizor de gaze naturale și energie de pe piața românească. Ghelasi intră în CS și coincidență sau nu în decembrie 2016, adică la nici trei luni de la numirea acestuia, firma pe care respectivul a condus-o în perioada 2012-2014, în calitate de senior director de dezvoltare în sectorul energetic, semnează un contract avantajos cu CE Oltenia. Mai exact, pe 23 decembrie se semnează primul contract cu sucursala de la Ișalnița și cu Craiova II în valoare de 18 milioane de lei, iar cinci zile mai târziu cu SE Rovinari, acesta având valoarea de peste un milion de lei. Pentru primul contract se impune un preț de 110 lei, iar pentru al doilea de 85 de lei.
Reziliere pe motiv de preț prea mic
La jumătatea lui ianuarie însă reprezentanții Tinmar Gas anunță CEO că vor să rezilieze contractul, deoarece prețul cu care s-au încheiat contractele este prea mic în comparație cu cantitatea de gaze livrată. Reprezentanții companiei din Gorj refuză rezilierea, prețurile rămânând cele din contract. Tinmar face o nouă solicitare în luna mai care este acceptată de companie, iar contractul este reziliat. Rămasă fără gaze, CEO prin Direcția de Energie decide să cumpere de pe bursă gazele necesare, pornind de la prețurile oferite Tinmar Gas. În urma mai multor proceduri, CEO ajunge să cumpere gaze tot la Tinmar, dar la prețuri mult mai mari, pentru sucursalele de la Craiova ajungând să se achiziționeze gaze cu 28 de lei mai mult, iar pentru Rovinari cu 40 de lei mai mult. “Ultimul contract încheiat de CEO cu TINMAR este din luna septembrie anul acesta şi este valabil 16 luni. Surse din companie spun că CEO ar vrea să îl rezilieze şi pe acesta, din cauza preţului mare”, se preciza, cu câteva zile în urmă, și pe un site de știri locale din Gorj.
Verificări pentru constatarea și recuperarea prejudiciului
Surse din companie au anunțat la Gorjeanul că aceste contracte au intrat de scurt timp în atenția Corpului de Control al conducerii societății, dar și al Consiliului de Supraveghere, fiind voci care susțin că CEO a fost prejudiciată prin semnarea acestor contracte dezavantajoase, gazele fiind cumpărate la prețuri foarte mari față de contractele din septembrie. Verificarea Tinmar Gas de către CS, structură în care se află un fost director al TINMAR IND nu demonstrează însă că CEO caută cu adevărat vinovații, Robert Ghelasi având, cu doi ani în urmă, o legătură contractuală cu structura desprinsă din această societate.
Tinmar Ind., business de 700 de milioane de euro în 2015
Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial la finalul lui 2015, Adunarea generală a acţionarilor Tinmar Ind a aprobat divizarea companiei în urma unei decizii luate la mijlocul lunii octombrie 2015. Proiectul de divizare fusese depus la Registrul Comerţului în septembrie, acesta fiind aprobat şi de Tribunalul Bucureşti în noiembrie 2015. În urma acestui proces de divizare au rezultat trei companii distincte, toate controlate de Augustin Oancea. Astfel, Tinmar Ind a rămas să aibă ca principal obiect de activitate comercializarea combustibililor, Tinmar Energy s-a transformat în furnizor de energie, iar Tinmar Gas a rămas să activeze doar pe piaţa furnizării de gaze naturale. În ianuarie 2016, cea mai mare parte a încasărilor Tinmar venea din comerţul cu energie. Atât Tinmar Energy, cât şi Tinmar Gas erau companii deja active la începutul anului trecut. Înainte de această separare, compania era activă în comerţul cu combustibili, energie şi gaze printr-o singură entitate, Tinmar Ind.
ANAMARIA STOICA