Alaiul obiceiurilor de iarnă, la Târgu-Jiu

360

IMG_5375În prag de sărbători, centrul municipiului Târgu-Jiu a fost „invadat” de colindători veniţi cu capra, cu pluguşorul, cu ursul, sau în Piţărăi cu măşti, totul într-un alai al obiceiurilor de iarnă.

Organizatorul evenimentului a fost Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, căruia i s-au alăturat Consiliul Judeţean, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi mai multe aşezăminte culturale din judeţul nostru.

IMG_5400„Alaiul obiceiurilor de iarnă” i-a uimit pe târgujienii aflaţi la plimbare ieri în centrul municipiului. La manifestare au participat membri ai grupurilor şi formaţiilor folclorice ale aşezămintelor culturale din judeţ aducând, în peisajul urban al Târgu-Jiului, frumuseţea portului popular oltenesc şi, desigur, obiceiurile de iarnă păstrate din moşi-strămoşi pe aceste meleaguri. Alaiul a pornit de la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, defilând pe centrul municipiului până în Piaţa Prefecturii, acolo unde au pus în scenă obiceiurile tradiţionale gorjeneşti, practicate în perioada Sărbătorilor de iarnă.

IMG_5530Martori la întregul eveniment au fost târgujienii, dar şi autorităţile locale, în frunte cu Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, vicepreşedinţii Vasile Râbu şi Radu Angheloiu, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, precum şi nume sonore ale culturii gorjene, dintre care amintim pe: Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu şi Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor.

Mascaţii de la Cloşani i-au impresionat pe târgujieni

IMG_5542Despre Alaiul obiceiurilor de iarnă, Iulian Malea, coregraful CJCPCT Gorj spunea: „ca în fiecare an, înainte de Crăciun, la Târgu-Jiu se desfăşoară Festivalul Alaiurilor şi Obiceiurilor de iarnă, cu formaţii din tot judeţul Gorj: în acest an sunt prezente 16 ansambluri de obiceiuri din întreg judeţul, care vor prezenta toate obiceiurile şi tradiţiile româneşti”.

Târgujienii au avut astfel ocazia să asiste la un spectacol fabulos al obiceiurilor de sărbători. Cel mai impresionant moment a fost considerat cel pus în scenă de către membrii Ansamblului de la Cloşani, care au prezentat obiceiul Piţărăilor.

IMG_5556Măştile purtate de ei i-au lăsat fără suflare pe spectatorii care nu mai conteneau cu aplauzele.

Mascaţi şi îmbrăcaţi în straie tradiţionale, colindătorii de la Cloşani sunt singurii păstrători ai acestei tradiţii din bătrâni din judeţul Gorj; ei au explicat cum se merge în piţărăi în această localitate, respectându-se cu stricteţe tradiţia păstrată din moşi-strămoşi.

Toţi cei care au făcut parte din „Alaiul obiceiurilor de iarnă” au primit de la autorităţile judeţene şi locale cadouri în semn de mulţumire pentru uimitorul spectacol oferit în Piaţa Prefecturii.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here