AJPS Gorj va prelua plata ajutoarelor sociale

434

saracieUn nou proiect de act normativ ce va fi pus în aplicare de la data 1 ianuarie 2011, prevede faptul că Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj va fi cea care se va ocupa de plata ajutorului social, care va cădea din sarcinile primăriilor.

Viorica Roşianu, directoarea AJPS Gorj spune că dacă până acum primăriile sunt cele care făceau plăţile privind drepturile persoanelor fără venituri la un ajutor social, de la începutul anului viitor, instituţia pe care o reprezintă se va ocupa de aceste cazuri: „Când proiectul va deveni lege, noi vom prelua plata ajutoarelor sociale, şi vom pune în aplicare orice dispoziţie venită de la primari cu privire la ieşirea sau intrarea la plată a noi persoane în cazul ajutoarelor sociale”.

Şi sancţiunile care se aplică primarilor încă din anul 2008 vor rămâne în picioare. „Inspecţia Socială din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj este cea care la ora actuală verifică modul de acordare al ajutoarelor sociale în fiecare localitate din acest judeţ. Probabil că şi de la anul, tot ei vor face acest lucru, rămânând ca noi să venim cu sancţiunile”, a precizat Viorica Roşianu.

Printre modificările la Legea privind venitul minim garantat se numără şi diminuarea cu 50% a ajutorului social în cazul în care beneficiarul nu îşi efectuează zilele de muncă în folosul comunităţii sau nu prezintă din 3 în 3 luni adeverinţa de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, prin care să arate că a încercat să îşi găsească de lucru şi nu a refuzat oferte de muncă.

Sancţiuni maxime de 1.000 de lei

Noul proiect de lege nu prevede schimbarea modului de sancţionare sau modificarea valorii amenzilor. Astfel, din datele furnizate de conducerea AJPS Gorj, reiese faptul că primarii din judeţul nostru care nu respectă modul de acordare al ajutoarelor sociale persoanelor fără venituri vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. „Amenzile se pot aplica pentru neîntocmirea de către personalul din subordinea Consiliului Local a documentelor specifice pentru primirea sau ieşirea de la plată, precum şi pentru nedepunerea documentelor la termen”, a mai spus şefa AJPS Gorj. Totodată, amenda poate fi înjumătăţită dacă edilii primăriei amendate o achită în termen de 48 de ore.

Conform ultimei statistici a AJPS Gorj, la începutul lunii septembrie, la nivelul judeţului Gorj, în evidenţele tuturor primăriilor, se aflau în plată un număr de 5.052 de beneficiari ai ajutorului social, pentru care s-au plătit sume de 7.524.361 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here