Casa de Cultură, scoasă la vânzare! – Scandal pentru salvarea patrimoniului sindicatelor

439

CASA CUL -1Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu riscă să fie vândută pentru numai 8 miliarde de lei, pentru că la această valoare se ridică datoriile pe care le are. S-a ajuns în această situaţie neplăcută după ce a fost înfiinţată Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor”, care este în totalitate privată, şi care a înregistrat datorii atât de mari, încât a intrat în insolvenţă.

Reprezentanţii CNSLR – Frăţia Gorj promit că vor face toate demersurile necesare salvării Casei de Cultură a Sindicatelor.

Între Casa de Cultură a Sindicatelor (C.C.S.) Târgu-Jiu şi Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor” nu există nicio legătură, ele fiind două organisme total diferit. În timp ce prima aparţine statului şi sindicatelor, ce-a de-a doua este în totalitate privată. Ea a fost înfiinţată cu mai bine de zece ani în urmă, având cinci membri fondatori, printre care şi Constantin Retezeanu, la acea vreme, preşedinte al Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere (UJSLI) Gorj. Între timp, Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor” a acumulat mari debite la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale – cinci miliarde de lei şi la Finanţele Publice – trei miliarde de lei. Cum Fundaţia îşi are sediul chiar în clădirea C.C.S., toate datoriile sale îi sunt atribuite Casei de Cultură şi aceasta din urmă riscă să fie scoasă la vânzare, pentru ca banii datoraţi să poată fi recuperaţi.

„Casa De Cultură este a sindicatelor şi nu a vreunei fundaţii”

CNSLR – Frăţia a anunţat că impozanta clădire a Casei de Cultură a Sindicatelor, de peste 2000 de metri pătraţi, „este a sindicatelor şi nu a unei fundaţii”, după cum preciza chiar preşedintele CNSLR – Frăţia Gorj, Valentin Popa.

El a mai spus că „sunt interese foarte mari în jurul acestei Case de Cultură, pentru că trebuie spus că ea valorează mult mai mult decât opt miliarde de lei, cât însumează datoriile pentru care se doreşte vânzarea ei”. Casa de Cultură, clădirea în sine, aparţine Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia şi Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR). De aceea, Emil Ciongaru, vicepreşedintele CNSLR – Frăţia Gorj, declara: „noi ne zbatem să o menţinem cât mai mult şi să-i menţinem, totodată, statutul de cultură, nu de incultură. Suntem ameninţaţi că se va pune sigiliul şi nu vrem să spunem că se va întâmpla aşa, dar este bine să luăm în calcul această posibilitate. De aceea, trebuie să întreprindem toate demersurile necesare pentru salvarea Casei de Cultură a Sindicatelor”.

Salvare pe cale legală

Reprezentanţii CNSLR – Frăţia Gorj au dat asigurări că vor urma toţi paşii necesari rezolvării problemelor actuale ale Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. „Vom urma paşii legali: vom sesiza Parchetul, DNA – ul şi Prefectura Gorj şi aşteptăm ca organele de lege să-şi facă treaba şi să se facă dreptate”, a subliniat Valentin Popa.

Pentru conducerea CNSLR – Frăţia Gorj rămâne un mister modul cum s-a acumulat uriaşa sumă a datoriilor în contul Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu, cu atât mai mult cu cât, de când aceasta este în administrarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia, adică de mai bine de un an, este la zi cu achitarea tuturor cheltuielilor şi nu a mai înregistrat nicio datorie.

În cazul în care Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu va fi vândută, „va fi lezat un drept al sindicatelor”, susţine Valentin Popa, preşedintele CNSLR – Frăţia filiala Gorj.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here