Se termină banii pentru tratamentele la domiciliu

315

SANATATEBanii necesari îngrijirii medicale la domiciliu pentru pacienţii cu astfel de nevoi din judeţul nostru sunt aproape de a fi epuizaţi. Până la o eventuală rectificare bugetară, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj va rămâne în stand-by şi nu va mai emite decizii pentru astfel de servicii.

De la începutul acestui an şi până la debutul lunii octombrie, un număr de 143 de asiguraţi gorjeni au beneficiat de îngrijire medicală la domiciliu prin CJAS Gorj. Acest tip de beneficiu pentru asiguraţii din sistemul sanitar românesc este inclus anual în bugetul CJAS, iar pentru 2010, instituţia a încheiat un număr de şase contracte cu furnizorii autorizaţi şi evaluaţi conform dispoziţiilor legale în vigoare: SC Oncomed SRL, SC Stefarimed SRL, SC Paliativ Med SRL, SC Cormed SRL, SC Echosan SRL, SC Vitanat SRL. „Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a emis până la finele lunii septembrie un număr de o sută patruzeci şi trei de decizii privind îngrijirile la domiciliu, bugetul alocat acestui capitol pentru anul în curs fiind de două sute optzeci şi şase de mii de lei“, a declarat Danina Cărăgui, purtătorul de cuvânt al CJAS Gorj.

Oncologia, intens solicitată

130655-asistentaConform declaraţiilor reprezentantei CJAS, nu va mai trece multă vreme până ce fondurile alocate pe anul 2010 pentru îngrijirile la domiciliu să fie terminate. Dacă pentru anul în curs, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 286.000 de lei, pentru cei 143 de asiguraţi cărora le-au fost aplicate astfel de tratamente s-a cheltuit suma de 244.000 de lei. Modalitatea de plată a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu este tarifată pe ziua de îngrijire medicală la domiciliu. Conform Daninei Cărăgui, din punct de vedere al adresabilităţii asiguraţilor gorjeni la pachetul de servicii prevăzut la acest segment de asistenţă medicală, cea mai mare adresabilitate s-a înregistrat din partea bolnavilor cu afecţiuni oncologice, urmată de cei cu afecţiuni neurologice.

Condiţii de tratament la domiciliu

Purtătoarea de cuvânt a CJAS Gorj a adăugat faptul că instituţia pe care o reprezintă este cea care emite decizia de îngrijiri medicale la domiciliu: „Asiguratul se adresează unuia dintre cei şase furnizori de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu aflat în relaţii contractuale cu noi şi care este inclus în lista de furnizori, înscrisă pe versoul deciziei. Furnizorii acordă servicii conform unui plan de îngrijiri în conformitate cu recomandările făcute de către medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate şi din spital, zilnic, inclusiv sâmbăta, duminica şi în timpul sărbătorilor legale”.

De asemenea, criteriile de prioritate, precum şi cele pentru soluţionarea listelor de prioritate ţin cont de data înregistrării cererilor la sediul CJAS Gorj şi de nivelul de dependenţă stabilit de serviciul medical al instituţiei. De îngrijiri la domiciliu nu pot beneficia decât asiguraţii gorjeni cărora medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate le recomandă astfel de tratamente bolnavilor cu afecţiuni oncologice sau AVC (accident vascular cerebral). „CJAS Gorj analizează în termen de trei zile cererea şi recomandarea primită şi acestea sunt aprobate în limita sumei prevăzute pentru destinaţia respectivă.

La analiza cererilor şi recomandărilor primite, noi luăm în considerare gradul de dependenţă al asiguratului şi numărul de zile de îngrijiri medicale la domiciliu de care acesta a beneficiat în anul respectiv, astfel încât să nu depăşească nouăzeci de zile de îngrijiri în ultimele unsprezece luni”, a precizat Danina Cărăgui.

IZABELLA MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here