Elevii CNTV, premianţii unui concurs naţional

355

elevi tudorNici nu a început bine anul şcolar, iar elevii Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu” (CNTV) au pornit la adunat de premii. Aceştia se pot mândri cu trofeul obţinut la concursul naţional “Tinerii dezbat”.

Echipa formată din Eglantina Becheru, Lucian Scurtu şi Miruna Răduţoiu, sub coordonarea profesoarei Elena Veltan, a participat la competiţia organizată de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Rertorică (ARDOR), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sporturilor şi cu alte ONG-uri. Tema evenimentului a fost reprezentată de integrarea culturii minorităţilor, în condiţiile în care, anul 2010 este anul european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale.

Competiţia a debutat cu etapa regională, în luna mai, iar din toate cele 125 de licee înscrise din întreaga Românie, elevii gorjeni au fost cei care au reuşit să impresioneze prin calitatea informaţiei, concizia în exprimare şi fermitatea argumentării, precum şi prin talentul oratoric. Abordând cu succes teme precum schimbarea mecanismelor de incluziune a rromilor sau studiul religiei în şcoli, echipa CNTV şi-a câştigat un loc între finaliste, alături de liceul “Elena Ghiba Birta” din Arad.

Talent oratoric, în faţa lui Funeriu

Dezbaterea finală a avut loc într-un cadru simbolic, din sediul Bibliotecii Centrale Universitară din Bucureşti, în prezenţa unor personalităţi precum Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Oana Badea, secretar de stat, Monica Mocanu, preşedinta ARDOR şi alţii. Aceştia au asistat la discursurile celor două echipe şi au decis faptul că gorjenii sunt câştigătorii competiţiei. Reuşita acestor tineri este doar începutul deoarece CNTV va inaugura luna viitoare primul club de dezbateri din Gorj. Aflat la a doua ediţie, concursul naţional “Tinerii Dezbat” a fost lansat în aprilie 2010 şi s-a desfăşurat în 125 de licee, implicând 375 de elevi şi 125 de profesori din toate judeţele ţării.

Ca urmare a nouă evenimente regionale, s-au calificat 18 echipe care au participat în finală. Moţiunea din finală a fost “Introducerea în trunchiul comun a unui curs de istorie a minorităţii preponderente în regiunea respectivă este justificată?” şi a avut ca protagonişti echipele CNTV din Târgu-Jiu şi reprezentanţii unităţii de învăţământ “Elena Ghiba Birta” din Arad.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here