Noi cursuri, pentru experţii rromi din administraţia publică

434

probleme romiDemarat în judeţul nostru în luna februarie a acestui an, proiectul pe fonduri europene care presupune angajarea de experţi în cadrul primăriilor care să se ocupe de problemele rromilor din comunităţi, are continuitate, iar experţii gorjeni angajaţi vor face noi cursuri.

În urma frecventării la Cluj, alături de alte două sute de persoane din toată ţara, a unor cursuri de legislaţie în administraţia publică, dezvoltare comunitară, atragerea de fonduri şi management, cinci experţi rromi au fost angajaţi în tot atâtea primării din judeţul nostru: Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Padeş, Ţânţăreni şi Scoarţa.

“Aceştia vor reprezenta comunităţile persoanelor de etnie rromă la nivel judeţean şi naţional. Ei au fost aleşi din rândul rromilor şi s-au calificat în meseria de expert pe problemele acestora. Fiecare expert are acum în cadrul primăriei câte un birou propriu, cu calculator, iar în primii doi ani de activitate vor fi plătiţi din fonduri structurale. După anul 2012, primarii din localităţile respective vor fi nevoiţi să îi mai ţină minim un an de zile şi să-i plătească din banii administraţiei locale”, a declarat Alin Bobu, consilier judeţean pe problemele rromilor. Proiectul implementat la nivel naţional pe fonduri europene se numeşte “Reţeaua naţională a experţilor locali romi, mecanism de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a rromilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”.

Urmează la Constanţa

După cursurile de la Cluj din luna februarie, experţii rromi gorjeni au efectuat alte cursuri şi la Sinaia, urmând ca la sfârşitul lunii septembrie să se deplaseze la Constanţa. “Se vor prezenta la următoarele cursuri cu toate documentele care să ateste ce au făcut de la angajare şi până în prezent”, a precizat Bobu. Acesta se declară mulţumit de cei cinci angajaţi din primăriile din judeţul nostru, care “s-au văzut nevoiţi, odată puşi la birou, să facă o bază de date cu locuitorii rromi din zona respectivă, să se informeze cu privire la necesităţile acestora şi la posibilele mijloace de a-i ajuta, precum şi să încerce să le soluţioneze problemele apărute în cadrul comunităţii sau între comunitatea de rromi şi restul cetăţenilor localităţii”.

În cadrul acestui proiect se urmăreşte ca participanţii să-şi însuşească un set complex de cunoştinţe teoretice şi deprinderi practice necesare procesului de instruire în management organizaţional, dezvoltare comunitară, fonduri structurale, ciclul managementului de proiect, să răspundă solicitărilor de instruire ale membrilor organizaţiilor neguvernamentale ale rromilor.

De asemenea, ei sunt învăţaţi cum să contribuie activ la creşterea capacităţii organizaţiilor neguvernamentale ale rromilor în scrierea propunerilor de finanţare, managementul resurselor umane şi a programelor, să acorde ajutor la implementarea Strategiei Guvernamentale de Îmbunătăţire a Situaţiei Rromilor şi absorbţia de fonduri structurale, dar şi să-şi ajute membrii comunităţilor de rromi din localităţile unde experţii activează.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here