Proiectul EuroCitizenShip, adună tineri europeni la Târgu-Jiu

480

resources_students_homeAproximativ 30 de tineri din mai multe ţări europene participă, în perioada 1-10 august, la proiectul EuroCitizenShip, care se desfăşoară la Târgu-Jiu. Tinerii vor intervieva patru generaţii privind cetăţenia europeană şi modul în care aceasta este înţeleasă.

Proiectul EuroCitizenShip aparţine Centrului pentru Educaţie şi Consultanţă Instrumente Structurale şi se va desfăşura în perioada 1-10 august. Acesta este finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, Schimburi de Tineri. Potrivit Anei Vieru, secretar general în cadrul Centrului pentru Educaţie şi Consultanţă Instrumente Structurale, acest proiect se referă la implicarea a 30 de tineri din mai multe ţări care vor avea ca obiect de activitate intervievarea unor persoane care reprezintă patru generaţii diferite. „Proiectul presupune reunirea a 30 de tineri din Italia, Polonia, Portugalia, Ungaria, Turcia şi România, pentru a descoperi poziţia a patru generații: copii, tineri, adulți, vârstnici, din ţările mai vechi şi mai noi ale UE, precum şi din ţările candidate, cu privire la cetăţenia Europeană, modul în care aceasta este înţeleasă şi conștientizată de către cetăţeni”, a declarat Ana Vieru.

Interviuri cu generaţii diferite

Tinerii vor intervieva reprezentanţii celor patru generaţii despre modul în care aceştia înţeleg conceptul de „ţară europeană”. „Proiectul consta în principal în acțiuni de intervievare a patru generații cu privire la cetățenia europeană şi a modului în care aceasta este înțeleasă. Tinerii participanți vor arăta tuturor europenilor modul în care conceptul de „cetățenie europeană” este înţeles de fiecare generație ţările europene participante şi vor încerca să producă o conștientizare în rândul opiniei publice asupra statutului de cetăţean european. Tinerii participanţi vor realiza o expoziție cu diverse materiale pentru a reproduce în mod artistic interpretările asupra temei obținute în urma interviurilor stradale. Expoziția va prezenta extrase de texte şi fotografii din interviurile obţinute”, a mai spus Ana Vieru.

Punct de informare şi concurs de fotografii

Pentru încurajarea descoperirii altor culturi, în cadrul acestui proiect va fi organizată şi o Bibliotecă Vie, în cadrul căreia persoanele care participă au ocazia să intre în contact cu alţi tineri, din ţări diferite şi să afle câte ceva despre locurile şi cultura specifică acestora. Tot pentru o mai bună înţelegere a proiectului dar şi pentru a-i pune pe tineri în legătură cu ştirile şi noutăţile din toate părţile Europei, se va realiza şi un punct în care aceştia vor avea acces la tot felul de informaţii. De asemenea, se va organiza şi un concurs de fotografie. „Va fi amplasat un punct de informare care va oferi informații valoroase despre tema în discuție, participanții având ocazia să răsfoiască ziare Europene sau să citească ultimele știri apărute în diferite părți ale Europei. Concursul de fotografie pentru însușirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, ce va fi organizat pe parcursul proiectului, invocă tot tema cetățeniei europene, însușirea statutului cetățeniei europene active şi dezvoltarea unor acțiuni participative în vederea confruntării cu problemele globale”, a mai declarat reprezentanta Centrului pentru Educaţie şi Consultanţă Instrumente Structurale.

„Ţările europene unite nu sunt identice”

Informaţiile pe care tineri, prin contacte directe, vor reuşi să le obţină în cadrul acestui proiect, vor fi folositoare ţărilor europene în contactele şi colaborările viitoare.

„Pe parcursul tuturor activităților propuse, tinerii doresc să arate că ţările europene unite nu înseamnă că sunt identice, ci doar mai bogate, să determine ţările proaspăt integrate în UE şi cele în curs de aderare să se simtă membri ai acestei mari familii, să măsoare modul în care cetățenii cunosc beneficiile cetățeniei europene şi modul cum se raportează ei la ea”, a conchis Ana Vieru motivul principal al evenimentului.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here