Dublu acţionariat, pe SC Edilitara Public SA

1312

zaharia facuta de mineDirecţia de Servicii Comunale (DSC) Târgu-Jiu care, până acum funcţiona în subordinea Primăriei, se va transforma începând cu data de 1 august în societatea comercială, Edilitara Public SA Târgu-Jiu. Fiind societate pe acţiuni, singurii acţionari vor fi Consiliul Local şi Sindicatul Independent al DSC.

Având în vedere pachetul cu actele normative emise de Guvern, începând de la Legea 330 a salarizării unice, continuând cu Legea 118 privind reducerea cu 25% a veniturilor din sistemul bugetar, dar şi cu Ordonanţa 63 care plafonează numărul de personal bugetar, DSC Târgu-Jiu a hotărât să se transforme în societate pe acţiuni, ocolind astfel reducerile de personal. „Singura posibilitate prin care puteam menţine toate serviciile de utilitate publică, de administrare a activităţilor pe care le-am avut noi, a fost o modalitate legală, de transformare a DSC – ului în SC Edilitara Public SA. Lucrurile nu sunt complicate pentru că noi oricum funcţionam aproape ca şi o societate comercială, pe lângă Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, şi nu aveam acordate credite sau subvenţii”, a declarat Alexandru Zaharia, şeful DSC Târgu-Jiu.

Materialul de înfiinţare a societăţii a fost înaintat către CL în şedinţa lunară, a fost aprobat, iar edilul Florin Cârciumaru, alături de jurista DSC, vor fi împuterniciţi să semneze actul constitutiv, document ce reprezintă modul cum se va desfăşura în continuare activitatea DSC în noua formulă. Conducerea societăţii va rămâne tot în mâinile lui Zaharia.

Fără disponibilizări

dsc facuta de mineÎn ciuda trecerii de la o direcţie din subordinea Primăriei la o societate pe acţiuni, conducerea DSC vrea să-şi menţină forţa de muncă, chiar dacă vor exista nişte mişcări de personal pe anumite sectoare. Zaharia a precizat că valoarea domeniului public şi privat va fi stabilită printr-un protocol, iar termenul limită de începere a activităţii în cadrul noii societăţi este 16 august: „Mai sunt multe documente de făcut dar avem disponibilitatea să rezolvăm aceasta treabă, deoarece este şi în interesul nostru dar şi al comunităţii. Vom lucra prin bancă şi nu vom mai lucra prin Trezorerie, iar pe luna iulie vom reţine cei 25% din salarii, la fel şi pentru jumătatea lunii august. După ce trecem în societate, vom vedea cum rezolvăm problema cu reţinerea celor 25% de procente din salariile angajaţilor”.

Capital de 90.000 de lei

SC Edilitara Public SA va avea un capital social de 90.000 de lei, şi va fi formată din doi acţionari: Consiliul Local, care va deţine 95% din acţiuni, respectiv 85.500 de lei, şi Sindicatul Independent din DSC, care numără peste 400 de angajaţi.

Aceştia vor deţine 5% din acţiuni, ceea ce reprezintă suma de 4.500 de lei, valoarea unei acţiuni fiind de un leu.

„Efectiv, statul este acţionar majoritar, iar cele 5% din acţiuni se pot folosi în folosul societăţii. Nu le vom scoate vreodată la vânzare sau să avem contacte cu Bursa”, a precizat şeful DSC Târgu-Jiu.

Preşedintele Consiliului de Administraţie va fi Alexandru Zaharia, din CA făcând parte şi trei reprezentanţi ai Primăriei Târgu-Jiu, respectiv Marius Ionescu, Constantin Fârţă şi Grigore Jianu, dar şi un membru al sindicatului DSC, Constantin Popescu. Conform lui Zaharia, pentru buna desfăşurare era nevoie şi de o comisie de cenzori. Aceasta va fi formată din trei persoane, Constantin Enea, Ionel Drăghici şi Viorel Iosu, toţi desemnaţi conducerii viitoarei societăţi comerciale.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here