Zeci de gorjeni solicită pensii europene

358

casa de pensii gorjCasa Judeţeană de Pensii Gorj a fost asaltată în acest an de cereri de eliberare a pensiilor europene. De la începutul anului 2007 şi până la începutul lunii iunie, instituţia a instrumentat 57 de dosare de pensii comunitare.

Conform datelor furnizate de Rodica Ghimişi, director coordonator al Casei Judeţene de Pensii, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2009, instituţia a instrumentat 17 astfel de dosare, dintre care trei din Austria, 11 din Germania, două din Ungaria şi unul din Italia. Numărul acesta a fost depăşit în anul 2010, când, de la începutul acestui an şi până în iunie s-au înregistrat la nivel judeţean 40 de cereri de pensii europene. “Din totalul de patruzeci, cinci dosare sunt din Germania, patru din Ungaria, zece din Italia, trei din Franţa, doisprezece din Spania, trei din Anglia şi tot atâtea din Grecia”, a declarat Ghimişi.

Pensia comunitară se calculează în două etape: se calculează valoarea pensiei teoretice având în vedere totalul perioadelor de asigurare, prin aplicarea formulei naţionale de calcul, iar apoi se stabileşte pensia proporţionalizată aferentă perioadelor realizate în România. Ghimişi a precizat că până la modificarea legislaţiei române în vigoare, astfel încât aceasta să prevadă luarea în considerare a veniturilor realizate şi a prestaţiilor dobândite în străinătate la acordarea drepturilor de pensie, regulile de non-cumul prevăzute de legislaţia română în vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea pensiei comunitare.

Din anul 2007, Romania face parte din sistemul european de securitate socială şi aplică prevederile acestuia. Beneficiază de aceste prevederi exclusiv persoanele care au realizat stagii de cotizare în două sau mai multe state europene, indiferent de perioada în care sunt ele realizate.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here