ITM Gorj ajută bugetul de stat – Controale pe venitul minim garantat

388

baniReprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au continuat şi în săptămâna precedentă seria controalelor în judeţ privind acordarea venitului minim garantat. Şi de această dată, au existat autorităţi locale sancţionate.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj continuă seria de controale ce fac parte din Campania naţională de control privind verificarea venitului minim garantat. Astfel, în ultima perioadă, au fost verificate Primăriile Săcelu, Padeş, Stoina, Baia de Fier şi Tismana. „În cadrul Primăriei Stoina au fost aplicate sancţiuni în valoare de cinci sute de lei, precum şi un avertisment scris”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma. Sancţiunile au fost aplicate pentru neîntocmirea dispoziţiilor de acordare sau respingere a cererilor privind ajutorul social în termenul legal, iar în cazul unui dosar de beneficiar pe Legea 416/2001 nu s-au identificat anchete sociale. De asemenea, un beneficiar a fost plătit în cursul unei luni fără a avea la dosar adeverinţa de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), urmând a se recupera suma încasată necuvenit pe luna respectivă.

Şi în cadrul Primăriei Tismana a fost suspendat un dosar al unui beneficiar pe aceeaşi lege pentru neprezentarea adeverinţei de la AJOFM Gorj. În celelalte trei primării nu au fost constatate deficienţe.

Reevaluarea persoanelor cu handicap

De asemenea, Compartimentul „Îndrumare şi control, asistenţă şi incluziune socială” din cadrul ITM Gorj a verificat alţi zeci de gorjeni la domiciliu care figurează a avea un grad de handicap. Acţiunile fac parte din Campania Naţională de control privind încadrarea în grade de handicap şi acordarea certificatelor aferente, solicitată de Mihai Şietan, ministrul Muncii, în urmă cu circa două luni de zile.

Un număr de 84 de persoane cu handicap grav şi accentuat au fost verificate la domiciliu. Astfel, 41 de persoane cu handicap grav şi 43 cu accentuat, din localităţile Baia de Fier, Tismana, Padeş, Cruşeţ, Săcelu au fost controlate de inspectorii ITM. „Reprezentanţii instituţiei noastre au propus spre reevaluare un număr de nouăsprezece persoane cu handicap, şase au grad de handicap grav şi treisprezece încadrate cu grad accentuat”, a mai spus Gheorghiţă Cusma.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here