Centrul Maternal, ultima soluţie pentru o mamă din Novaci

436

centrul maternal (10)Viaţa nu a fost tocmai uşoară pentru ea. Dumnezeu i-a dat copii pe care i-a fost greu să îi crească. Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani din Novaci care acum, împreună cu fetiţa sa în vârstă de numai o lună precum şi cu unul dintre copiii săi cei mari, în vârstă de 8 ani, se află în Centrul Maternal din Târgu-Jiu.

Are trei copii dintr-o căsătorie care s-a finalizat cu un divorţ, iar de un an locuieşte cu un concubin cu care a făcut o fetiţă. Condiţiile în care îşi duc traiul sunt de neimaginat. Totul a început în anul 2006 când Maria, femeia despre care vorbim, a divorţat de soţul său din Prigoria. Aveau trei copii împreună. Fata cea mare este măritată acum, la casa ei. Cel de-al doilea copil, un băiat, are acum 17 ani şi a ales să stea cu tatăl său, iar mezinul de numai 8 ani a rămas cu mama sa. Deşi nu a lucrat niciodată şi are doar opt clase pregătire, femeia nu s-a dat în lături să îşi trăiască viaţa. Obişnuită să aibă un partener care să o susţină, aceasta şi-a găsit repede un concubin, după ce a divorţat de fostul ei soţ din Prigoria.

A făcut pneumonie din cauza frigului

Noul iubit, din Albeni, a luat-o, în casa lui. Este vorba despre un imobil din localitate care, de fapt, aparţine fostului său socru, pentru că, la rândul său, şi bărbatul mai fusese căsătorit o dată. În casa respectivă Maria locuia, împreună cu concubinul şi băieţelul său. În urmă cu o lună, însă, a mai dat naştere unei fetiţe. Din cauza condiţiilor în care locuiau, micuţa a fost la un pas de moarte. „Noi am fost anunţaţi de către medicul de familie din Albeni despre faptul că viaţa fetiţei este pusă în pericol din cauza mediului în care locuieşte. Casa în care stăteau este dărăpănată. Deşi are ziduri din cărămidă, nu mai are ferestre şi uşi, ţigla este spartă pe aproximativ jumătate din acoperiş iar mobilier nu au deloc. Când plouă, li se face nămol în casă pentru că au pământ pe jos. Fără aparatură, fără curent electric”, a povestit Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu. Pentru că fetiţa era foarte bolnavă, a fost internată în spital cu pneumonie. „A internat-o pentru că era bolnavă şi alaltăieri le-au externat. Şi le-am adus aici, în Centrul Maternal, cu tot cu băieţelul de 8 ani”, a mai spus Milosteanu.

Daţi afară din casă

Cu toate că imobilul în care locuiau era ceva greu de imaginat, practic doar pereţi goi, aceea era singura casă pe care Maria şi concubinul său o aveau. Acum, însă, nu se mai pot întoarce nici acolo pentru că fostul socru al bărbatului nu îi mai lasă să locuiască acolo. Gheorghe Milosteanu spune că trebuie să se găsească o casă pentru cei doi şi pentru copii. „Prima noastră grijă este să găsim un spaţiu unde să poată locui împreună. Am vorbit cu primarul din Albeni să le amenajeze ceva, undeva dar, sincer, îmi este greu să cred că se va putea găsi o casă pentru ei. Este un caz foarte complicat, nu văd, încă, nicio soluţie”, a spus directorul Centrului Maternal.

Minora nu are acte

Fetiţa, în vârstă de numai o lună, nu are acte şi asta pentru că, deşi a divorţat de fostul soţ de patru ani, Maria nu şi-a schimbat buletinul în care figurează cu vechiul nume şi, de asemenea, vechea adresă. Femeia trebuie să treacă în acte o altă locaţie însă nu are casă. „Părinţii săi, care stau în Novaci, nici nu vor să audă de ea. Trebuie să îi găsim un domiciliu”, a mai declarat Milosteanu. Urgenţa o reprezintă inclusiv faptul că micuţa nu poate fi înregistrată fără ca Maria să îşi rezolve problemele cu actele. Există o adeverinţă care să certifice naşterea fetiţei, la spitalul de la Târgu-Cărbuneşti, unde a fost adusă pe lume, însă certificat de naştere nu are. „Momentan acestea sunt cele două priorităţi ale noastre. Să le găsim o locuinţă şi să facem acte fetiţei pe care bărbatul o recunoaşte. Vom merge şi la Novaci să vedem dacă într-adevăr nu există nicio şansă de reconciliere cu părinţii mamei şi dacă aceştia vor să o primească înapoi”, a completat directorul. Până una alta, mama şi cei doi copii stau în Centrul Maternal în timp ce concubinul Mariei îşi duce, în continuare, viaţa de pe o zi pe alta, neavând nici el un loc de muncă.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here