La Hurezani – Seminar concurenţial, pe achiziţii publice

344

seminar2 facuta de mineConsiliul Concurenţei Gorj a organizat ieri un seminar în comuna Hurezani la care au participat reprezentanţi de la şase primării din localităţile vecine. Tema seminarului a fost „Rolul autorităţilor publice locale în crearea unui mediu concurenţial la nivel din perspectiva Legii Concurenţei şi a Legii Achiziţiilor Publice”.

La acesta, deşi şi-au anunţat prezenţa un număr de unsprezece primării (Bustuchin, Berleşti, Căpreni, Cruşeţ, Dănciuleşti, Licurici, Logreşti, Roşia de Amaradia, Stoina şi Stejari), doar şase au fost prezente. Cei peste douăzeci de angajaţi prezenţi, printre care s-au numărat şi doi primari, precum şi reprezentanţi ai Compartimentelor de Achiziţii din cadrul administraţiilor publice locale din Stoina, Hurezani, Căpreni, Licurici, Bustuchin, Dănciuleşti.

seminar3 facuta de minePentru identificarea şi remedierea disfuncţionalităţilor din domeniul achiziţiilor publice făcute la nivelul primăriilor, Consiliul Concurenţei şi-a unit forţele cu Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

Primarii, instruiţi şi interesaţi

Cei doi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei de la Gorj, respectiv Vasile Merişescu şi Olivia Dobrescu, le-au vorbit celor prezenţi despre cum pot preîntâmpina neregulile în achiziţiile publice, pentru a nu fi părtaşi la licitaţii cu oferte trucate, ce reprezintă practici anticoncurenţiale la care se recurge cu o frecvenţă mare în situaţia economică actuală.

Edilul de la Dănciuleşti, Ion Andronescu, a fost cel care a ţinut să menţioneze că s-a lovit de câteva ori de contestaţii nefondate, născute pe fondul achiziţiilor publice: „Se întâmplă ca multe firme să-şi împartă contractele pe raza mai multor localităţi. De aceea, s-a creat şi o listă neagră a contestaţiilor, multe dintre ele dovedindu-se a fi nefondate”.

„Orice suspiciune, trebuie să ne-o sesizaţi!”

Acesta a fost îndemnul celor doi membri ai Consiliului Concurenţei pentru reprezentanţii primăriilor. „Fişa de date a achiziţiilor este un instrument de dirijare controlată şi mascată a contractului, iar agenţii economici care participă la licitaţii devin astfel jucători pe piaţă. Cei care practică acest gen de act fac aşa încât să descalifice anumite firme participante la licitaţie prin prezentarea cât mai multor certificate ISO. Aş vrea să ne sesizaţi dacă aveţi suspiciuni şi noi le vom verifica. Menţionăm că nu ne ocupă şi de contestaţii. Sperăm ca prin intervenţia Consiliului Concurenţei pe piaţa concurenţei, firmele rău intenţionate să nu-şi mai permită să se joace cu contestaţiile, iar înţelegerile contractuale între agenţii economici să se diminueze”, a spus Vasile Merişescu.

Sancţiunile, 10% din cifra de afaceri

Şi capitolul amenzi a fost unul abordat de unii reprezentanţi ai autorităţilor locale. Sancţiunile se acordă doar pentru agenţi economici şi sunt de până la 10% din cifra de afaceri, dar şi în funcţie de gravitatea faptei. Amenzile nu sunt stabilite de reprezentanţii judeţeni ai Consiliului Concurenţei, ci fiecare problemă, atât pe achiziţiile publice din cadrul primăriilor, cât şi de alte practici anticoncurenţiale, este dezbătută în Plenul Concurenţial. Acesta este format din cinci membri, iar rezolvarea unei sesizări poate dura chiar şi ani de zile. O mare sancţiune aplicată de Consiliul Concurenţei a fost aplicată acum cinci ani pe piaţa cimentului din România, valoarea amenzii fiind de 23 de milioane de euro.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here