Cel mai de negăsit martor de până acum în dosarul foștilor șefi din CEO, în frunte cu Laurențiu Ciobotărică, a fost audiat, marți, la Tribunalul Gorj. Cristian Eugen Radu s-a prezentat în fața completului după mai multe termene în care autoritățile nu îi dădeau de urmă, fostul șef al Consiliului de Supraveghere din Complexul Energetic Oltenia refuzând să discute cu jurnaliștii pentru a explica unde a fost până acum. El a vorbit, în schimb, în fața judecătorului Gheorghe Constantinescu, audierea sa durând mai bine de o oră. Acesta a povestit despre contextul în care a aflat de disponibilizarea fostului director Aurel Medințu contra unor plăți compensatorii de circa 130.000 de lei, plăți pe care DNA le consideră ilegale și, ca urmare, pagubă în contul CEO.
Cristian Eugen Radu a menționat că el i-a cerut fostului șef al Directoratului CEO, Laurențiu Ciobotărică, să nu îi achite vreun ban lui Medințu în cazul în care găsește o modalitate de a “scăpa” de acesta. “Pe 22 decembrie 2015 am fost contactat telefonic de președintele Directoratului, Laurențiu Ciobotărică, care mi-a spus că Medințu dorește să plece și că dorește să rezolve cât mai repede problema prin acordarea unui număr de salarii compensatorii. I-am răspuns domnului Ciobotărică că nu sunt de acord întrucât contractul de mandat al domnului Medințu nu prevede plăți compensatorii, iar situația financiară a CEO nu era bună. În plus, el alături de Laurențiu Ciurel, putea fi considerat responsabil pentru situația respectivă. Ciobotărică a spus că va găsi el o soluție. Nu îmi amintesc dacă pe 22 decembrie sau ulterior am primit pe mail propunerea de încetare a contractului de mandat cu acordarea unei sume compensatorii. Am refuzat documentul și am cerut un document care a stat la baza propunerilor formulate. Am primit apoi convocatorul și ordinea de zi a ședinței și unul din puncte privea încetarea contractului de mandat fără salarii compensatorii”, a explicat fostul președinte al CS-ului de la CEO.
Radu a menționat că, de altfel, o decizie de acest gen putea fi eventual luată în Consiliul de Supraveghere, nu de membrii Directoratului, structură din care făcea parte și Medințu. Conform rechizitoriului, alături de Medințu, la acel moment, în directorat mai erau membri Laurențiu Ciobotărică și Daniel Antonie, șeful Diviziei Miniere, cei doi votând pentru plățile compensatorii acordate celui de care vroiau să scape cât mai repede. Acum ambii sunt judecați la Tribunalul Gorj, procesul vizând-o și pe Dorina Jianu, trimisă și ea în judecată de procurorii DNA. Următorul termen în proces a fost fixat peste două săptămâni. Atunci ar urma să fie audiați ultimii martori din dosar, printre ei aflându-se și actualul președinte al Consiliului de Supraveghere din CEO, Cornel Bobâlcă.
Gelu Ionescu