De ziua Sfântului Trifon – Focuri peste zăpezile de la Ciuperceni

474
Iarna-i grea, omătu-i mare, dar când vine vorba despre credinţa şi tradiţia încă sălăşuitoare în sufletele oamenilor, şi chiar în existenţa lor, totul se îmbracă în hainele respectului faţă de ceea ce ei simt că trebuie făcut, un ritual care nu întotdeauna este bineînţeles.

Prin urmare, după cum este obiceiul, în fiecare an, la început de februarie localnicii din Ciuperceni – Văianu se întâlnesc pe colina din apropierea Bisericii, monument istoric, pentru un eveniment care îmbracă trei dimensiuni: religioasă şi spirituală, cultural şi laică, aşa cum afirmă poetul şi medicul Doru V. Fometescu, străduitor în această iniţiativă prin Fundaţia Culturală „Dăruie Vieţii farmec” ca organizator împreună cu Consiliul local şi Primăria Ciuperceni, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Gorj, Şcoala Populară de Artă Tg-Jiu, Şcoala Generală Ciuperceni şi Parohia Bisericilor din Ciuperceni.

Manifestarea „Focuri peste zăpezi – Sfântul Trifon”, aflată la Ediţia a XVIII-a, va debuta, luni 1 februarie, de la ora 10.30, cu un ceremonial de sfinţirea apei pentru protejarea grădinilor şi culturilor de viţă de vie realizat de preoţii Dumitru Giurescu, Al. E. Cornoiu şi Viorel Săpun. În partea culturală a evenimentului, elevii Şcolii gimnaziale Ciuperceni vor prezenta evocări folclorice din cultura tradiţională zonală, momente după care se vor lansa cărţi şi reviste – „Focuri peste zăpezi” Doru V. Fometescu, „Văzduh respirând ţărână” pr. Alexandru E Cornoiu, periodicul – Bucuriile Harului, red. Şef pr.Viorel Săpun şi Revista Jiului de Sus, editată de CJCPCT Gorj. Manifestarea se va încheia cu o frumoasă agapă creştină cu lăutarii din Pârâul de Pripor – Godineşti şi rapsozi instrumentişti de la Şcoala Populară de Artă Tg-Jiu, şi conform tradiţiei focuri aprinse de gospodarii satului.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here