La Grădiniţa “Lumea copiilor” – Spaţiu insuficient pentru cazarea preşcolarilor

373

directoare1Fosta grădiniţă nr.6 de pe Strada 8 mai, actualmente cunoscută sub denumirea de Grădiniţa “Lumea copiilor” din municipiul Târgu-Jiu desfăşoară foarte multe activităţi diversificate

pentru cele şase grupe de elevi, având program prelungit. Datorită numeroaselor solicitări, conducerea unităţii a fost nevoită să treacă cu vederea legea şi să accepte în grupe mai mult de 20 de copii, astfel că numărul acestora nu este egal cu numărul de pătuţuri existente în unitate.

Părinţii se implică
La “Lumea copiilor” sunt educaţi 166 de copii împărţiţi în şase grupe, cinci care aplică metode de predare tradiţionale şi una alternativă, step by step. “Aceasta presupune amenajarea spaţiului educaţional pe centre de activitate, însă programa de învăţământ este la fel cu a celorlalte grupe, modul de predare fiind cel care face diferenţa”, ne-a detaliat directoarea unităţii, Maria Fumărel. gradinita1Copii din fiecare grupă sunt între 24-30 la număr. „Ar trebui să avem 20 de copii în grupă, dar nu putem respecta legea deoarece primim solicitări peste limită”, a completat directoarea. Printre cei 166 de micuţi se află câţiva şi cu talente deosebite la pictură, fiind chiar şi premianţi al nivel naţional. „Avem noroc că majoritatea părinţilor continuă acasă cu copiii ceea ce facem noi în timpul zilei la grădiniţă. Lucrurile au evoluat şi pe părinţi îi interesează întâi ce a învăţat copilul, de aceea s-a reuşit şi înfiinţarea unei asociaţii de părinţi”.
Spaţiul pentru dormit, necesită extinderi
Una dintre problemele cu care se confruntă direcţiunea acestei unităţi de învăţământ este lipsa spaţiului suficient pentru dormitoare. Cadrele didactice de aici aşteaptă ca proiectul de supraetajare a anexei în care se află dormitoarele să fie finalizat pentru a se trece demararea gradinita3lucrărilor.Chiar dacă este o grădiniţă cu program prelungit, o parte dintre părinţi nu solicită programul de după-amiază, fapt care salvează situaţia. În cazul în care toţi cei 166 de copii înscrişi ar trebui să doarmă la grădiniţă, atunci ar exista într-adevăr o problemă, deoarece ar trebui să stea câte doi în pătuţ deşi legea nu permite acest lucru. „Nu toţi părinţii solicită pentru copiii lor program prelungit. Cei care sunt fraţi îi punem în acelaşi pătuţ”, a mai spus directoarea Fumărel. Ea a mai menţionat faptul că în nicio zi la programul de grădiniţă nu sunt prezenţi toţi copiii, numărul acestora variind între 120 şi 140.
Conform Mariei Fumărel, administraţia publică locală cunoaşte problemele, şi au promis că în această vară va dărâma actuala anexă pentru a construi una mai amplă, în care viitorul spaţiu să fie suficient pentru cazarea tuturor celor 166 de copii. „În calitate de director nu voi accepta să dărâmăm anexa în iulie, deoarece vreau să se facă acest lucru la începutul lui iunie, şi insist ca până atunci să avem proiectarea făcută. S-au făcut măsurători, iar Primăria Municipiului Târgu-Jiu ne-a promis că până în toamnă, când va debuta un nou an şcolar, vom avea spaţiul necesar”.
Un microbuz, soluţia ideală pentru extra-curriculare
Asta cred educatoarele care se ocupă de preşcolarii înscrişi la “Lumea copiilor”. Deoarece la fiecare câteva luni, unitatea organizează ieşiri în natură, activităţi extra-curriculare, personalul ar dori să aibă la dispoziţie un microbuz oferit de Inspectoratul Şcolar Judeţean. “De fiecare dată taxăm când vrem să organizăm activităţi de cunoaşterea naturii. De exemplu, am făcut excursii cu caracter ecologic la Ursaţi, în poiana de brânduşe, un loc superb, pentru ca preşcolarii să observe natura în toate anotimpurile sale. Şi pentru a duce la capăt activitatea a trebuit să apelăm la un patron care ne-a dat un microbuz, bineînţeles contra-cost”.
Acţiune de comemorare a poetului Eminescu
De trei ani încoace, grădiniţa este înscrisă în programul mondial „Eco Şcoala”, iar în această primăvară cadrele didactice aşteaptă evaluarea, astfel că pregătesc organizarea a mai multor acţiuni. „Am avut în anul şcolar trecut o acţiune de valorificare a deşeurilor, am strâns două tone de gunoaie, pe care, mai apoi le-am predat la depozitul de la Bârseşti. Totodată, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, cu care colaborăm de mai mulţi ani, am igienizat Parcul Tudor Vladimirescu. Cei de la Protecţia Mediului au venit şi în incinta unităţii noastre de învăţământ pentru a le explica preşcolarilor ce presupune Marea Debarasare şi cum se reciclează fiecare lucru de care oamenii nu mai au nevoie”.
Pentru vineri, 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu, cadrele didactice şi copiii grădiniţei au pregătit un program special. „Se va organiza un careu iar cei de la grupele mari vor spune câteva poezii de-ale poetului. Va fi un program educativ, în care cei de la grupa mică vor face ceva mai mult simbolic, deoarece au vârste destul de mici. Însă, din fericire, toţi au înţeles cine este Eminescu, li s-a vorbit despre prietenia acestuia cu Ion Creangă”, a încheiat directoarea grădiniţei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here