Gorjeni, dispuşi să-şi vândă casa pentru o friptură

327
4Soluţii de criză sau nu, gorjenii sunt dispuşi la tot felul de tertipuri pentru a nu renunţa la produsele din carne, care de altfel, constituie baza unui meniu zilnic.

Iată cum, decizia majorării preţului la carne îi determină chiar şi pe locuitorii judeţului Gorj să se descurce după cum cred şi pot! Efectele asupra cumpărătorului sunt diverse şi neaşteptate (unele). Oamenii au decis fie că vor cumpăra mai puţină carne, fie se vor orienta către cea din import; unii s-au hotărât să renunţe definitiv la acest produs, iar alţii , mai gurmanzi din fire, sunt dispuşi chiar să pună la bătaie confortul de la oraş, pentru a se muta la ţară unde să crească păsări şi animale.
De exemplu, un târgujian a găsit o soluţie „sigură” pentru a face faţă situaţiei: „M-am sfătuit cu soţia şi am decis să vindem apartamentul şi să ne mutăm la ţară; acolo o să creştem păsări şi porci şi, uite aşa, rezolvăm problema cărnii. Apoi n-au decât să-i crească preţul, că nu-mi mai fac griji, voi consuma carnea mea.” De-a dreptul radicală a fost decizia unui pensionar din Tg-Jiu: „Renunţ definitiv la carne şi devin lacto-vegetarian. Oricum, la vârsta mea carnea îmi poate face mai mult rău decât bine şi când văd preţurile ei piperate mă îmbolnăvesc de inimă.”
Pe de altă parte, cumpărătorii gorjeni consideră că „dacă se va scumpi carnea, care ieftină nu-i nici acum, vom fi nevoiţi să ne rezumăm la cantităţi foarte mici, sau să renunţăm definitiv la ea. Cred că, în condiţiile astea, pentru mulţi carnea va deveni un moft!” – a declarat doamna Ionescu Vasilica, clienta unui supermartket din Tg-Jiu.
Am întâlnit şi gorjeni care ştiu să profite de pe urma scumpirii cărnii. Trufelea Mihai, un tânăr cu iniţiativă, a avut inspiraţia de a scoate şi ceva bănuţi: „Am avut un viţel, l-am tăiat şi l-am împărţit în patru. Un sfert am oprit eu, restul l-am vândut altor trei persoane, la un preţ mai bun decât cel din măcelării. Consider că toţi am avut de câştigat şi mă gândesc că o soluţie de genul acesta va da roade în continuare, mai ales dacă va creşte preţul cărnii.”
Cei care nu pot renunţa la mâncarea pe bază de carne, nici la cantităţile cu care s-a obişnuit, are alternativa de a merge la vânzătorii ambulanţi, din mediul rural, unde preţul se negociază, iar marfa poate fi achiziţionată după preferinţe.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here