Ce cred gorjenii despre CÂT COSTĂ O MASĂ DE CRĂCIUN?

347
decoratiuni-masa-craciun-41Sărbătoarea Naşterii Domnului se apropie şi tot mai mulţi gorjeni îşi fac calcule pentru aflarea costurilor mesei festive. După un tur al magazinelor şi supermarket-urilor din Tg-Jiu şi o analiza simplă a preţurilor produselor necesare organizării meniului de Crăciun, rezultă că o familie trebuie să scoată din buzunar cam 5-6 milioane lei vechi pentru achiziţionarea acestora.

Această sumă poate creşte, în funcţie de numărul de invitaţi pe care-i avem, dar poate să şi scadă, în cazul în care unele produse există deja în cămările şi gospodăriile noastre.
Gorjenii vorbesc despre costurile mesei de Crăciun, în cotextul actualei situaţii economice a ţării, particularizându-şi cazurile personale. Astfel, o şomeră în vârstă de 39 de ani, Mariana N., ne-a declarat: „Ajutorul de şomaj primit nu mi-ar ajunge nici pentru jumate din ce-mi trebuie pentru masa de Crăciun. Dar am noroc că stau la ţară şi carnea o am, că tăiem un porc şi una-două păsări şi aşa se rezolvă cu friptura, piftiile, sarmalele. Am şi varză acră, murături; ouă am de la găinile din curte. Pentru restul ne-om descurca, mai ales că vrem o masă simplă, tradiţională.” Ceva mai înverşunată a fost doamna Maria I., funţionar public: „Pentru aceste Sărbători noi am primit de la guvernanţi un cadou inedit: acordarea a 4 zile de concediu forţat fără plată şi, implicit, scăderea salariului cu 15,5%, iar unii dintre colegii mei, care au mai pierdut şi alte sporuri, s-au ales cu o diminuare de 50% a salariului. Acestea fiind spuse, despre costul mesei de Crăciun ce părere aş putea să am?…În cazul meu, o parte din produsele necesare acestui eveniment le iau de la ţară, unde am o gospodărie în care am crescut porci, pasări, am făcut din timp diverse conserve şi provizii pentru iarnă, astfel că acum îmi vine mai uşor să pregătesc preparatele tradiţionale, specifice Sfintei Sărbători.”
De zile libere nedorite şi salarii mai mici au avut parte şi profesorii. Am stat de vorbă cu domnul Ion T., cadru didactic, care ne-a mărturisit că „situaţia profesorilor e cu atât mai tristă cu cât, prin natura meseriei lor, actul şi dăruirea profesională se adresează în mod direct tinerilor. Or, dacă ne gândim că de aceste Sărbători, mulţi s-ar putea să nu aibă ce să pună pe masă, ce am putea să-i mai sfătuim pe elevi, cum şi spre ce să-i îndrumăm?! Cei care fac meditaţii particulare tot se mai descurcă, dar nu toată lumea predă materii care să se preteze la aşa ceva. Pentru mine Crăciunul are o semnificaţie aparte; consider că e cea mai importantă Sărbătoare din an. Am strâns ceva bani pentru masa de Crăciun şi sper să pot cumpăra toate cele necesare.”
Chiar dacă acest sfârşit de an a adus pentru multă lume scăderi ale veniturilor, în loc de preme şi bonusuri aşa cum se obişnuia în anii trecuţi, gorjenii preferă să aibă masa plină, măcar de Sărbători şi nu vor renunţa la pregătire bucatelor tradiţionale.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here