Cozma era “Paul” la Securitate!

495

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității îl are în evidențele sale pe Miron Cozma ca fost colaborator al organelor represive din perioada comunistă, vestea fiind una pe care ex-sindicalistul din Valea Jiului o neagă categoric. Cotidianul “Adevărul” a publicat o amplă relatare despre dosarul pe care “Paul” îl are la Securitate, “Paul” fiind numele conspirativ pe care îl primise “Luceafărul Huilei” de la securiști. Acesta ar fi semnat un angajament de bună voie pe 7 septembrie 1977, la scurt timp după protestele ce avuseseră loc în acea perioadă la minele din Valea Jiului, securiștii apreciindu-l pentru faptul că era o persoană în care oamenii aveau încredere.
“Subsemnatul Cozma Miron, născut în 25 august 1954, în localitatea Derna, judeţul Bihor, fiul lui Gheorghe şi al Ana, cu domiciliul în Lonea, mă angajez să sprijin şi să informez organele de Securitate în activitatea lor, în mod secret şi organizat, pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor îndreptate împotriva securităţii statului, precum şi combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste, mă angajez să depun eforturi susţinute pentru căutarea informaţiilor ce interesează securitatea statului şi furnizarea lor la timp prin sistemul de legătură ce va fi stabilit”, se arată în angajamentul semnat de “Paul”, formularea fiind una standard pentru acele vremuri.
Înainte de a-l accepta pe lista colaboratorilor săi, Cozma a fost verificat și din alte surse, o notă informativă scrisă la sfârșitul lui august 1977 de “Victor Victor” scoțând în evidență caracterul pe care îl avea viitorul liderul sindical încă de pe atunci. “Uneori dă dovadă de o prea mare încredere în sine, are iniţiativă personală, dă dovadă de inteligenţă, vine în relaţii cu maistrul electrician mecanic P.I. şi lăcătuşi şi electricieni din cadrul sectorului. În afara programului de serviciu se ocupă de discotecă, prin organizaţia UTC şi sindicat, activând pe lângă Casa de Cultură în Lupeni. (…) Nu a fost văzut în stare de ebrietate sau să consume băuturi alcoolice şi nici nu a fost remarcat cu alte probleme deosebite”, a consemnat “Victor Victor”.
Colaborarea lui “Paul” cu Securitatea s-a încheiat în toamna lui 1983 când, conform sursei menționate, Cozma a devenit membru al PCR, putând fi folosit ca “sursă” în această calitate. Fostul lider sindical neagă însă vehement atât apartenența sa la PCR, cât și calitatea de colaborator. El pune totul pe seama intenției de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale. “În ’77, eu l-am arestat pe Ceauşescu. Eu, angajament? Nu auzi că eu nu am fost membru de partid? Ce, naiba, nu pricepeţi? Eu sunt rocker. Am eu angajament la Securitate? Din 1978, eu am devenit inginer Producţie la Mina Lonea. Întreabă-l câtă bătaie a luat de la mine primul secretar de acolo. În faţa mea nu mişca nimeni pe vremea lui Ceauşescu. Eu n-am avut niciodată vreo relaţie cu Securitatea”, a spus, tranșant, Cozma, pentru “Adevărul”, același gen de afirmații fiind făcute și ieri, după publicarea informațiilor privitoare la colaborarea sa cu Securitatea. Ziua de ieri a marcat împlinirea a 26 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă dintre cele conduse de Cozma în decursul anilor, în 1990 minerii conduși de el ajungând în Piața Universității unde studenții protestau împotriva noii puteri, recent dovedindu-se că și liderul din piață al studenților, Marian Munteanu, colaborase cu Securitatea.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here