”Unde verde nu e, nimic nu e”

595

Asociaţia Părinţilor Elevilor C.N. ,,Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu împreună cu profesorii coordonatori, au derulat în perioada 15 – 20 aprilie 2016 primele acţiuni ale Proiectului ,,Unde verde nu e, nimic nu e”, în cadrul programului ,,Spaţii Verzi”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Sub titlul ,,Tezaurul verde ignorat de localnici”, elevii participanţi la activitate au găsit soluţii optime pentru a-i conştientiza pe colegii lor, pe părinţi şi pe reprezentanţii comunităţii, asupra necesităţii prevenirii şi rezolvării problemelor de mediu.
Echipaţi cu mănuşi, tricouri şi şepci inscripţionate cu logo-ul proiectului, elevii – însoţiţi de cadre 1didactice şi de voluntari- au constituit un exemplu de practică sănătoasă în salvgardarea mediului, ecologizând incinta C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, împrejurimile acestuia, parcul din faţa colegiului şi cel din apropierea Muzeului Judeţean de Istorie.
De asemenea, elevii s-au deplasat în localitatea Barza, îndeplinind o necesitate stringentă: aceea de colectare a deşeurilor care afectau natura acestei superbe zone limitrofe a oraşului.
Prin exemplul lor, elevii au contribuit la formarea şi dezvoltarea unor deprinderi de protejare a mediului înconjurător, acţiunea de colectare a deşeurilor fiind remarcată de locuitorii oraşului şi apreciată ca fiind foarte necesară în educarea nu numai a elevilor, ci şi a celorlalte categorii sociale care alcătuiesc populaţia oraşului, respectiv a judeţului.
Acţiunea de colectare selectivă a deşeurilor (PET, hârtie, doze, sticle, deşeuri menajere), intitulată ,,Colectăm, reciclăm, natura protejăm” a implicat 210 elevi, 10 cadre didactice şi 17 voluntari.
A treia acţiune intitulată ,,Plantând o floare vindeci o rană” a implicat participarea activă şi eficientă a încă 50 de elevi, 7 cadre didactice şi 3 voluntari care, sub îndrumarea specialistului peisagist, desemnat 3de Primăria Municipiului Târgu-Jiu s-a desfăşurat în incinta instituţiei şi a constat în plantarea de arbuşti, puieţi şi flori în perimetrul destinat amenajării prin programul ,,Spaţii verzi”.
Elevii au fost încântaţi de contribuţia adusă la înfrumuseţarea spaţiului ales, lucrând cu entuziasm la confecţionarea acestei ,,bijuterii eco”, pe care vor, în viitorul apropiat, să o transforme în ambianţă de lux pentru servirea unui ceai, în timpul recreaţiei.
Acest entuziasm s-a transmis şi colegilor neimplicaţi în proiect, determinându-i să-şi dorească participarea la acţiuni de acest gen, întrucât implicarea în activităţi benefice mediului este molipsitoare prin estetica şi utilitatea operaţiunilor ei.
4Au înţeles cu toţii că spaţiul acesta, construit prin voinţă şi participare efectivă, în scopul relaxării este o parte din sufletul lor, fiecare fiind interesat de o anumită plantă, de operaţiunile de îngrijire pe care trebuie să le ofere ulterior plantării, conştientizând că destinderea nu poate fi totală decât după ce acestea vor trece cu bine de perioada acomodării cu solul şi condiţiile de climă aferente.
Aşadar gustul relaxării într-un parc este dependent de participarea la realizarea acestui deziderat, iar recompensa cea mai râvnită este odihna pe băncuţele amenajate, în proximitatea miresmelor de trandafiri, iasomie şi în lumina catifelată a petuniilor.
Prof. BURTEA- PROTESOIU GABRIELA; CALOTĂ RODICA; RADU MANUELA; BUNĂIAȘU ROXANA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here