74 de cazuri în 2016 / DSP Gorj, cu ochii pe infecțiile nosocomiale din spitale

555

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj derulează și Programul național de supraveghere și control infecții nosocomiale. Au fost efectuate 12 acțiuni de centralizare a fișelor de raportare a infecțiilor nosocomiale de la spitalele din județ, iar la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au efectuat 15 acțiuni de verificare a foilor privind aceste infecții. În total, pe parcursul anului trecut au fost confirmate 74 de cazuri de infecții nosocomiale la spitalele din județ, la care se adaugă 37 de cazuri de infecție cu Clostridium difficile.

Infecția nozocomială este infecția dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecțiune – contaminarea bacteriană anterioară internării cu manifestare clinică intraspitalicească nu reprezintă o infecție nosocomială, cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil și după externare.
DSP Gorj participă la implementarea, derularea şi evaluarea activităţilor specifice Programului naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi rezistenţei microbiene în conformitate cu metodologiile specifice; centralizează datele de supraveghere a infecţiilor nosocomiale în sistem sentinelă de la nivelul unităţilor sanitare selectate în conformitate cu metodologia specifică; asigură instruirea metodologică în conformitate cu metodologia transmisă; acordă asistenţă de specialitate unităţilor sanitare sentinelă, în vederea implementării activităţilor din programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi rezistenţei microbiene. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj transmit lunar bazele de date ale unităţilor sentinelă către INSP – Centrele Regionale de Sănătate Publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara; recoltează trimestrial probe pentru controlul salubrităţii; realizează activităţi de monitorizare a situaţiei infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Gorj, au fost derulate 12 acțiuni de centralizare fișe de raportare infecții nosocomiale de la spitalele din județ, făcându-se și raportarea către CNSCBT; de asemenea, s-au derulat 15 acțiuni de verificare foi infecții nosocomiale la Spital Județean de Urgență Târgu-Jiu. “Am avut și 3 acțiuni de recoltare teste de salubritate (suprafețe, AMF, sterile). Numărul total al cazurilor de infecție cu Clostridium difficile depistate în anul 2016 a fost 37, iar numărul total al cazurilor de infecții nosocomiale depistate în spitalele din județ în cursul anului 2016 a fost 74”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here