5.300 de posturi în Educație! Statul abia găsește dascăli care au luat peste 7 la Titularizare

1933

Noul an școlar bate la ușă, iar Ministerul Educației încearcă să umple golul din învățământ prin scoaterea la concurs a peste 5.300 de posturi. Potrivit reprezentanților ministerului, cele mai multe posturi sunt disponibile în județele Timiș, Ilfov, Cluj și Iași.

Ministerul Educației scoate la concurs mii de posturi pentru a umple golul din învățământ. Acest val masiv de angajări se datorează faptului că în ultimul an s-au construit multe grădinițe și creșe în țară, iar acum este nevoie de personal didactic pentru a umple golul din sistem.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că scopul acestui demers este să găsească cadre didactice pentru aceste poziții. Cu toate acestea, numărul mic de candidați care au obținut note mari la examenul de titularizare din acest an reprezintă o provocare pentru sistemul care geme de profesori suplinitori ce abia dacă au obținut nota 7. Paradoxal, în urma examenului de titularizare, unii candidați cu note mari au rămas în afara procesului de angajare. Totodată, există nevoi de angajare în zonele de învățământ apărute din școlile deja funcționale, cum ar fi domeniile de sculptură, desen și arte vizuale.

Astfel, din cele peste 5.300 de posturi disponibile, aproximativ 3.000 sunt dedicate lucrătorilor de creșă, educatorilor, învățătorilor și profesorilor.

Ministerul Educației a anunțat că posturile vor fi oferite celor care au obținut cel puțin nota 7 la examenul național de titularizare. Apoi, vor fi luate în considerare suplinitori care au obținut, de asemenea, minimum 7 la examenul din iulie. În final, vor fi angajați profesori cu plata pe oră, pensionari și suplinitori necalificați.

Totodată, suplinitorii necalificați pot fi angajați prin hotărârea Consiliului de Administrație al școlii, prin interviu. Este vorba despre cei care au studii superioare, dar nu au studii de pedagogie și pe care directorii de școli au obligația de a-i accepta dacă sunt numiți de inspectorate pentru a ocupa anumite posturi.

Foarte important de precizat este faptul că legea preuniversitară recent promulgată are o prevedere rușinoasă, care limitează drepturile directorilor școlilor publice de a-și angaja personalul didactic. Aceștia nu pot să-și aleagă profesorii, ci pot angaja doar personal de curățenie, tehnic și administrativ. Această prevedere a stârnit nemulțumire în rândul coordonatorilor de programe educative și asta pentru că de exemplu, Franța, consiliile de conducere ale școlilor de stat au dreptul să-și aleagă cadrele didactice prin recrutare activă de pe piața muncii.

Acest val de angajări masive din învățământ vine la scurt timp, după ce Guvernul a anunțat desființarea a 200.000 posturi neocupate la stat, măsură care face parte din Ordonanța austerității. (Romania TV)

1 COMENTARIU

  1. Felicitări Ministerului Educației pentru acest pas și un mare grad de responsabilitate! Acest val de angajări va schimba în mod pozitiv sistemul învățământului românesc și va aduce cu el noi beneficii, îmbunătățiri și oportunități pentru noii angajați. Sper că acești noi -veniți- vor aduce cu ei entuziasm, vor înteți standardele școlare și vor deveni tineri profesori indispensabili în lumea educației românești. Îi doresc succes în realizarea muncii lor și le urăm bun venit colegilor noștri nou-angajați.

Comments are closed.