2.800 de gorjeni au solicitat paşapoarte în lunile de vară

602

Angajaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Gorj au avut o vară plină. Rezultatul se vede în statistica de cereri primite în lunile iunie, iulie şi august.

Gorjenii veniţi în concediu din străinătate pe meleagurile natale au trecut şi pragul Serviciului de Paşapoarte, pentru reînnoirea actelor, iar unii solicitanţi chiar şi-au dorit eliberarea unui paşaport în vederea emigrării. Potrivit lui Valeriu Surupăceanu, comisar în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj, în cele trei luni de vară, la ghişeele unităţii s-au prezentat 2.814 gorjeni. “Per total, în lunile iunie, iulie şi august, de precizat că totuşi august a fost cea mai aglomerată, am primit 1.689 de cereri pentru eliberarea de paşapoarte electronice, şi alte 1.125 pentru paşapoarte temporare”, a precizat Valeriu Surupăceanu.

292 lei, paşaportul electronic
Motivul pentru care în perioada verii se apelează mai mult decât în restul anului la paşapoartele cu caracter temporar este şi acela că se eliberează foarte repede, în decurs de doar două ore, preţul lor fiind de 222 lei, având o valabilitate de un an de zile, indiferent de vârstă. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, de la depunerea cererii, se eliberează în 14 zile calendaristice deoarece sunt trimise de la Bucureşti. Preţul unui paşaport electronic este de 292 de lei, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile pentru persoanele peste 18 ani şi de trei ani pentru minorii sub şase ani. Programul de primiri şi eliberări paşapoarte la SPCEEPS Gorj, este de luni până vineri între orele 08:30 – 16:30, cu excepţie miercurea, când orarul se prelungeşte până la 18:30.

Trimise prin curier
Conducerea instituţiei judeţene spune că din luna iunie a acestui an, cetăţenii din judeţul nostru pot opta să primească paşapoartele simple electronice la domiciliu. Contravaloarea acestui serviciu, care se realizează prin curierat rapid, este de 8,68 lei. Curierul va livra paşaportul sub semnătură de primire doar titularului, unuia dintre părinţi (în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani) sau unei persoane împuternicite (prin procură specială autentificată). Destinatarul primeşte automat un SMS în care este informat cu privire la ziua în care va fi efectuată livrarea, adresa la care va sosi curierul şi numărul de document de transport ce va însoţi plicul cu paşaportul. Dacă în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării prin SMS, destinatarul paşaportului nu este găsit la adresă, iar curierul nu a putut lua legătura telefonic cu destinatarul, plicul conţinând paşaportul va fi returnat la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple judeţean din raza de domiciliu sau reşedinţă. Documentul va putea fi preluat oricând de la sediul respectivului serviciu public.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here