Zmeura

813
smeura 2Zmeurele (Rubus idaeus) sunt printre cele mai delicioase fructe de pădure cunoscute, si care conţin o sumedenie de nutrienţi de bază, în frunte cu manganul şi cu vitamina C. Din păcate, se cultivă în cantităţi limitate şi sunt foarte perisabile, aşa că atunci când găsiţi zmeură proaspătă, profitaţi din plin de acest dar al naturii.

PROPRIETĂŢILE DE BAZĂ
100 de grame de zmeură proaspătă asigură jumătate din necesarul zilnic de mangan al organismului şi 40% din cel de vitamina C. Urmează apoi, ca nutrienţi activi importanţi, fibrele, acidul folic, vitamina B2 (riboflavina), magneziul, vitamina B3, potasiul, acizii graşi omega 3 şi cuprul.
Zmeura este o sursă excelentă de acid elagic, un fitonutrient antioxidant care are proprietatea de a preveni deteriorarea celulelor. Alături de acidul elagic, există însă mai mulţi flavonoizi care au calitatea de a preveni înmulţirea bacteriilor din organism, graţie proprietăţilor antimicrobiene.
Ca şi strugurii, şi zmeura este bogată în tanin, un alt fitonutrient cu proprietăţi antioxidante. În comparaţie cu căpşunele, zmeura are cu 50% mai mulţi antioxidanţi, la aceaşi cantitate luată în calcul. În comparaţie cu kiwi, zmeura este de trei ori mai activă, iar în comparaţie cu roşiile este de 10 ori mai activă. Şi o veste bună: congelarea zmeurei nu afectează decât într-un mod infim cantitatea de antioxidanţi.
Ca şi în cazul altor fructe, si consumul regulat de zmeură are darul de a proteja pe termen lung globul ocular şi majoritatea funcţiilor acestuia. Ceaiul din frunze de zmeură roşie este de ajutor pentru ulcerul de gură şi pentru cancerul de gât. În fine, alte beneficii ale consumului de zmeură includ tratarea diabetului, a cistitei şi scăderea febrei. Contraindicaţii: fiindcă au un conţinut ridicat de oxalaţi, zmeurele nu trebuie consumate în cantităţi mari de persoanele care au diferite afecţiuni ale rinichilor.
INEDIT DESPRE ZMEURĂ
Potrivit specialiştilor, zmeura, în forma ei sălbatică, a apărut prima oară în perioada preistorică, în estul Asiei actuale, iar în Europa a pătruns în secolul 16; în prezent, Rusia, Polonia şi Serbia sunt cei mai mari producători mondiali; în România regiunea Harghita – Covasna este cel mai mare producător naţional;
Florile plantei de zmeură sunt printre cele mai iubite de către albine, în procesul de polenizare.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here