Ziua Zonelor Umede, marcată şi în Gorj

375

Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj va marca Ziua Zonelor Umede prin activităţi de informare desfăşurate în unităţile de învăţământ partenere. Calendarul evenimentelor ecologice marchează data de 2 februarie drept Ziua Zonelor Umede. Aceasta a fost stabilită prin Convenţia asupra Zonelor Umede, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971 şi ratificată de România prin Legea 5/1991.

În perioada 29 ianuarie 2013 la grădiniţele ”Mihai Eminescu”, şi “Lumea Copiilor” din Târgu-Jiu vor avea loc programe cu tema educaţie ecologică. Aceeaşi temă va fi dezbătută şi la Facultatea de Ingineria Mediului, Universitatea “Constantin Brâncuşi” din municipiu. Pe data de 30 ianuarie va avea loc o acţiune de informare pe aceeaşi temă la Şcoala din Novaci, la clasele V-VIII. De asemenea pe data de 31 ianuarie va avea loc o acţiune de conştientizare, derulată în parteneriat cu Şcoala Tismana. La Colegiul “Tudor Vladimirescu” cu participarea unor echipaje de la Colegiile “Virgil Madgearu”, “Ecaterina Teodoroiu” şi “Spiru Haret” va avea loc un concurs ce are ca temă zonele umede şi Delta Dunării în mod special.
Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime de reflux nu depăşeşte 6 metri. Obiectivul declarat al Convenţiei Ramsar a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice.

Importanţă internaţională
În lume, există în prezent peste 1600 zone umede de importanţă internaţională. În România au fost desemnate următoarele sit-uri Ramsar: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Lunca Mureşului (jud. Arad si Timiş), Complexul Piscicol Dumbrăviţa (jud. Braşov), Lacul Techirghiol (jud. Constanţa), Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Tinovul Poiana Stampei.
În perioada 6 – 13 iulie 2012 a avut loc la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, cea de-a 11-a reuniune a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar). Conferinţa Părţilor Contractante (COP) se organizează odată la 3 ani în scopul analizării rapoartelor naţionale referitoare la implementarea Convenţiei şi reprezintă modalitatea de stabilire a politicilor Convenţiei Ramsar. Sloganul ales pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede din 2 Februarie 2013 este: “Wetlands take care of water ”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here