,,Ziua ștafetei’’ în Târgu-Jiu: 16 copii iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

991

În perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Școala Gimnazială ,,Pompiliu Marcea’’ participă la prima ediție a campaniei ,,Ziua Ștafetei’’, o campanie-eveniment inițiată de către Fundația Terre des hommes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ștafeta propriilor meserii unor copii dornici să le învețe. Sub umbrela campaniei naționale, 16 copii din Târgu-Jiu vor fi sprijiniți să devină pentru o zi, polițiști, jandarmi și criminaliști, profesori, educatoare, învățători, psihologi, medici etc.
Drepturile copiilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea 18/1990, la 28 septembrie 1990.
În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară Campania ,,Ziua Ștafetei- Acum decid eu!’’(www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din toată țara sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce pentru o zi, profesiile la care visează.
În calitate de coordonator local al campaniei, Școala Gimnazială ,,Pompiliu Marcea’’ a selectat 16 copii cu vârste între 12-14 ani, care vor prelua ștafeta profesiilor de polițiști, profesori, învățători, educatoare, medici etc. mergând la sediile Cabinetelor Medicale, Jandarmeriei, Poliției, ANAF în zilele de 19-23 noiembrie 2018.
În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de instituțiile enumerate mai sus le vor prezenta copiilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora. La activități vor mai participa părinții și tutorii copiilor sau alți membri ai familiei, în calitate de însoțitori.
,,Pentru noi, adulții, participarea copiilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu-este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru ‘’, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.
Director, Prof. Pătrășcoiu Rozica Sevastița Carmen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here