Ziua Naţională a Salvatorului Montan, sărbătorită prin muncă

669

Astăzi, în întreaga ţară, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Salvatorului Montan. Data de 1 august a foast aleasă pentru că este ziua cu care începe cea mai grea lună din an pentru salvamontişti, o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte și cu cel mai ridicat grad de dificultate. Salvamontiștii gorjeni și colegii lor din țară sărbătoresc această zi prin muncă.

Ştiind că vor fi în permanentă alertă, salvamontiştii nu vor organiza manifestări festive prin care să marcheze Ziua Naţională a Salvatorului Montană, şi o vor sărbători prin muncă. „Astăzi este ziua în care ne dorim să fiți cu gândul alături de noi și să conștientizăm împreună că prevenirea accidentelor montane trebuie să fie prioritatea noastră, deopotrivă turiști și salvamontiști. Facem eforturi deosebite, ne pregătim permanent, reușim dotări de excepție cu echipament performant de salvare, prim ajutor și intervenție, refacem marcaje și trasee turistice, refacem sau construim refugii de salvare, baze, posturi și cabinete medicale Salvamont, facem acțiuni educative, asigurăm asistența de specialitate, facem patrulări preventive, dar avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră pentru a avea un munte mai sigur și cât mai puține evenimente. Împreună cu celelalte structuri cu responsabilități în salvarea de vieți omenești pe munte, dispeceri din SNAU 112, din dispeceratele integrate /comune ISU- SAJ sau dispeceratele Salvamont, echipajele de pe ambulanțele SAJ sau SMURD, echipajele de pe elicopterele SMURD-IGAV, încercăm să menținem la cele mai înalte standarde de calitate derularea acțiunii de salvare în munți” este mesajul transmis de către Salvamont România cu prilejul acestui eveniment. De asemenea, luna august a fost declarată “Luna responsabilităţii pe munte – Luna Salvamont România” pentru a se trage un semnal de alarmă privind numărul, într-o continuă creştere, al accidentelor montane, încercându-se ca, împreună Salvamont şi iubitori ai muntelui, să avem un munte mai sigur, cu evenimente neplăcute cât mai puţine, iar întâlnirile cu salvamontiştii să fie întotdeauna doar un motiv de bucurie.

Salvamontiștii gorjeni, 100% grad de soluționare a evenimentelor montane
În judeţul nostru, prin atenţia deosebită acordată de către Consiliul Judeţean Gorj, s-a reuşit de-a lungul timpului formarea şi menţinerea la standarde ridicate a unei structuri Salvamont foarte puternice, cu o organizare şi o bază de resurse umane şi materiale foarte bune, acest lucru reflectându-se direct în activitatea de salvare montană, salvamontiştii gorjeni având un grad de răspuns şi soluţionare a evenimentelor montane de 100%. Dacă în anul trecut salvamontiştii gorjeni au avut 179 de intervenţii, în acest an, până la această dată au avut deja peste 160 de intervenţii, semn că activitatea în munte, deopotrivă turistică sau economică, este în creştere permanentă. La mulți ani tuturor, salvamontiști, colaboratori, prieteni, iubitori ai muntelui, sponsori și parteneri ai activității Salvamont!
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here